Søvndal husker dårligt

I aftenens partilederrunde sagde Villy Søvndal, at regeringen afleverer "et historisk stort underskud". Underskuddet har dog været større før, viser et Berlingske Faktatjek.

Foto: Nils Meilvang

Lars Løkke Rasmussen (V) reagerede med hovedrysten, da Villy Søvndal (SF) i aftenens partilederrunde anklagede regeringen for i den netop fremlagte finanslov, med et underskud på 85 mia. kr., at have afleveret ”et historisk stort underskud.” Et Berlingske Faktatjek viser, at Villy Søvndals hukommelse ikke rækker voldsomt langt tilbage. For set i nyere Danmarkshistorie har andre regeringer end VK kæmpet med langt større underskud. Skal man sammenligne underskud over tid, er det bedste parameter at se på, hvor stort et underskud er set i forhold til Danmarks bruttonationalprodukt, BNP.

I den netop fremlagte finanslov havner underskuddet på 4,6 pct af BNP – svarende til 85 mia. kr., viser regeringens finanslovsforslag. Men i begyndelsen af 1980’erne, under Anker Jørgensens (S) sidste regeringsperiode og i begyndelsen af Poul Schlüters (K), lå underskuddet og svingede mellem 6 procent og helt op imod 10 procent af BNP, fremgår det af Danmarks Statistik. Villy Søvndals postulat om et historisk stort underskud holder altså ikke til et kig i historiebøgerne. Måske fordi SF's partileder først blev valgt ind i Folketinget i midten af 1990'erne, siger forskningschef ved DJH, Roger Buch, med et glimt i øjet: "Villy Søvndal husker rigtigt nok dårligt - men han har jo også kun været i Folketinget siden 1994," siger han.

Fakta:
Påstand: Villy Søvndal (SF) til Lars Løkke Rasmussen (V) i aftenens partilederrunde: 

 "Vi står med en regering, der afleverer et historisk stort underskud."
 

Berlingske Faktatjek: Den nyere Danmarkshistorie viser, at regeringerne i 1980erne kørte med underskud, der udgjorde en langt højere procentdel af BNP, end Løkkeregeringen kører med nu.

INFOshop: Her er et portræt af valgets tvivlere