Søvndal blandede sig i formandsopgør mod sit løfte

SF-lederen lagde under partiets landmøde ikke skjul på, hvem han ønskede som næstformænd i partiet. Tidligere har han ellers afvist at blande sig.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stik imod sine løfter til SFs ledende organer og den slagne næstformandskandidat Meta Fuglsang valgte partiformand Villy Søvndal selv at udpege sine egne favoritter, da han i søndags var mødeleder under et dramatisk møde i partiets landsledelse. Det skriver Politiken.

I forløbet op til valget af næstformand sagde Villy Søvndal ellers gang på gang, at han ikke selv ville blande sig i valget. Det samme har han angiveligt sagt ved flere møder i partiets daglige ledelse og i Landsledelsen. Ligesom han over for TV 2 News og andre medier har sagt, at han ville lade det være op til medlemmerne af partiets landsledelse at vælge mellem de tre kandidater til næstformandsposten.

Men på det lukkede møde på Hotel Comwell i Kolding, sagde SF-lederen ifølge Politiken, at han fandt det mest ordentligt, hvis han indledte med at sige, hvad han selv tænkte: at partiets to nye næstformænd, Mattias Tesfaye og Mette Touborg, udgjorde den stærkeste kombination.

Stemningen på mødet beskrives af flere tilstedeværende som ekstremt ubehagelig. Problemstillingen var, at Meta Fuglsang ved valget til Landsledelsen blev suveræn stemmesluger blandt de delegerede på SFs landsmøde. Hun fik 224 stemmer mod 184 til Tesfaye og 149 til Touborg.

Efter partiformandens indledende bemærkninger gjorde en række landsledelsesmedlemmer fra partiets venstrefløj skarpe indsigelser.

Blandt andre Peter Westermann, Ida Damborg, Annette Vilhelmsen og Trine Mach opfordrede til, at partiformanden og den sejrende fløj også i handling viste, at man var indstillet på at samle partiet. Med handling mente de, at Landsledelsen burde se Fuglsangs stemmetal som et signal om, at de landsmødedelegerede, SF’s vigtigste organ, ønskede større bredde i partiets øverste ledelse, så venstrefløjen er stærkere repræsenteret.

BNB