Søren Pind: Thorning er en skattehykler

Udviklingsminister Søren Pind (V) opfordrer Helle Thorning-Schmidts mand til at indbetale skat i Danmark. S beskylder V for at føre »svinekampagne«.

Mens både statsministeren og skatteministeren holder sig på lang afstand af den prekære sag om skatteforholdene i privaten hos partiformand Helle Thorning-Schmidt (S), angriber udviklingsminister Søren Pind (V) den socialdemokratiske leder for hykleri.

Han opfordrer Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, til at indbetale differencen mellem skattesatserne i Danmark og i Schweiz, hvor han betaler skat, til de danske skattemyndigheder.

Søren Pind mener, at sagerne om topsocialdemokraters brug af privatskoler til egne børn, privathospitaler til sig selv og mulig skatteunddragelse tegner et mønster, som passer meget dårligt ind i partiets generelle paroler om bl.a. millionærskat til højtlønnede.

»Selvfølgelig kan man da indbetale den difference mellem schweizisk beskatning, som i parentes bemærket er ekstremt lav, og den topbeskatning, som Helle Thorning-Schmidt ønsker at indføre i Danmark. Det vil sige 63 pct. plus seks pct. Der er overhovedet ingen problemer i det. Faktisk er der skabt en konto i Skatteministeriet, hvor man kan foretage frivillige indbetalinger,« siger Søren Pind.

Skattesagen rullede, da flere eksperter i B.T.s onsdagsudgave såede tvivl om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, unddrager sig de danske skatteregler. Han har siden januar 2009 arbejdet som direktør for World Economic Forum i schweiziske Geneve, hvor han bor og betaler skat. Men han har samtidig adresse og opholder sig i weekender og ferier på Østerbro i København, hvor han bor sammen med S-formanden.

I aftes valgte Helle Thorning-Schmidt at bede skattemyndighederne om at undersøge sagen, som hun selv mener er soleklar, fordi ægtefællen arbejder, tjener sine penge og opholder sig størstedelen af året i Schweiz.

»Vi kan ikke acceptere, at der skabes uberettiget tvivl om min mands skatteforhold. Vi vil nu bede Skat om at bekræfte vores fortolkning af reglerne,« skriver Helle Thorning-Schmidt i en e-mail.

Aftalt spil

Politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) mener, at udviklingsministerens angreb giver mistanke om, at Thorning-Kinnock familiens skatteforhold er »aftalt spil og forberedt arbejde fra Venstres side«. Han peger på, at Kinnocks skatteindbetalinger bygger på en dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og Schweiz.

»Det er Schweiz ret at opkræve indkomst på arbejde. Hvordan det skal være forbundet med nogen som helst former for hykleri, har jeg vanskeligt ved at forstå,« siger Henrik Sass Larsen og tilføjer:

»Fordi Venstre er ude på en generel politisk glidebane, tyr de til det, de er bedst til, nemlig at føre svinekampagne og personangreb mod Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokratiet,« siger Henrik Sass Larsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen nøjedes i går med at henvise til, at skatteligning af enkelte borgere er »henlagt til skattemyndighederne«. Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) har valgt at videresende alle henvendelser om sagen til Skat.

»Det er komplicerede regler, det er kendt for enhver. Men jeg vil ikke diskutere, hvordan det er,« siger skatteministeren.

Skatteeksperter udtalte sig i går vidt forskelligt om, hvorvidt Stephen Kinnock har pligt til at betale skat herhjemme.

Skatteministeriets departementschef, Peter Loft, oplyser, at grundreglen i Stephen Kinnocks tilfælde handler om, hvorvidt man opholder sig mere eller mindre end 180 dage i Danmark hvert år.

»Udgangspunktet er, at hvis du opholder dig mindre end 180 dage i Danmark og arbejder i et andet land, så er du skattepligtig i det land, hvor du arbejder. Du må godt have en bolig til rådighed i Danmark, men så må du kun bruge den til ferier eller kortvarige ophold,« siger Peter Loft.

Peter Loft forklarer, at reglerne ikke er helt firkantede, og at det kan have en betydning, om en person rent faktisk ind imellem arbejder i Danmark, f.eks. i form af hjemmearbejde.

»Hvis lodderne i vægtskålen begynder at forskubbe sig, og du f.eks. også begynder at arbejde i Danmark, så kan dine generelle livsinteresser få betydning. Altså hvis du ikke på et objektivt grundlag kan sige, hvilket land en person skal beskattes i. Så skal der laves en vurdering af, hvad centrum for dine livsinteresser er,« siger Peter Loft.