Søren Pind: Regeringen mangler selvstændig holdning til Ukraine

Konflikten i Ukraine viser, at Danmark har brug for at genopfinde sin udenrigspolitik, mener Venstres Søren Pind. Han beder derfor regeringen om at nedsætte en ny udenrigskommission.

Søren Pind i Folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har ikke haft en udenrigskommission siden 1991, og nu er det på tide, at få gennemgået udenrigspolitikken på ny. Sådan lyder meldingen onsdag fra Venstres udenrigsordfører, Søren Pind (V). Han mener, at den danske regering i konflikten mellem Ukraine og Rusland har manglet en selvstændig holdning - og det koster indflydelse på den internationale scene.

»Vi foreslår at oprette en ny udenrigskommission for at se på Danmarks samlede udenrigspolitiske situation. Dels hvilket udenrigsministerium vi ønsker os, dels situationer, der ligger uden for landets grænser - både nært og fjernt. Situationen har forandret sig drastisk siden 1991, ikke mindst i lyset af de ting, vi har set i Ukraine,« siger Søren Pind.

Den tidligere minister mener, at Danmark ikke har nogen udenrigspolitik.

»Regeringen har ikke nogen selvstændig holdning. Vi så det i forhold til Syrien, og vi ser det i forhold til Ukraine, hvor regeringen ikke har nogen selvstændig holdning, ikke agerer for en bestemt retning og bare følger med strømmen. Eksempelvis da den danske regering brød med amerikanerne i spørgsmålet om visumsanktioner og økonomisk fastfrysning (rettet mod Rusland, red.). Man tog bare ned til EU og havde ikke en selvstændig politik, men fulgte bare med strømmen,« siger Søren Pind og tilføjer:

»Og det er meget, meget dårligt at gøre i internationale fora. Der skal man helst have en holdning og fremføre den. Men er man holdningsløs, så får man ingen indflydelse.«

Kravet om en ny udenrigskommission kommer oven på en kronik, som Berlingske bringer tirsdag. I kronikken skriver professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Center for Militære Studier, at Danmark for længe har været fokuseret på mere fjerne konfliktpunkter, for eksempel Afghanistan:

»Paradoksalt nok, har Danmark en klarere politik for Afghanistan, end for Ukraine og Østersøområdet. Det virker som om, at alle de retoriske kneb, halve sandheder og manglende geopolitiske erkendelse har ligget gemt i en mulepose på Christiansborg siden 1990 og nu er blevet fundet frem og støvet af,« skriver Mikkel Vedby Rasmussen.

Søren Pind vil ikke komme helt ind på, om udenrigspolitikken allerede under VK-regeringen var for centreret omkring Mellemøstlige konflikter.

»Jeg ved ikke, om man kan sige, at der under VK-regeringen var et for stort fokus uden for Europa. Man kan i hvert fald sige, at den sidste udenrigskommission var jo nedsat i 1991, det er trods alt mange år siden nu, så mon ikke det var på tide at få et samlet overblik over, hvordan landet lå?« spørger han.