Søren Pind: Regeringen har kludret med Syrien-krigere

Mindst 115 fra Danmark er taget i krig i Syrien og Irak. Ingen er endnu blevet dømt. Venstres Søren Pind: Klodset håndtering fra regeringen. Trine Bramsen (S): Pind er desperat.

Venstres udenrigsordfører Søren Pind angriber justitsminister for, at nul Syrien-krigere er blevet dømt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres udenrigsordfører Søren Pind går nu direkte til angreb på justitsminister Mette Frederiksen (S) for en klodset håndtering af de såkaldte Syrien-krigere.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er mindst 115 personer fra Danmark draget i krig i Syrien og Irak. Mange af dem som krigere for Islamisk Stat. Til dato er ingen i Danmark blevet dømt og det skyldes regeringens nølende håndtering, mener Søren Pind:

»Vi står i en situtation, hvor ingen er dømt efter noget som helst. Man kan risikere at stå i den situation, at toptrænede mennesker, der har været i krig, ikke bliver stillet til ansvar og frit går rundt i Danmark. Reelt set er mindst 115 landsforrædere gået fri. Nogen er døde og nogen kommer ikke tilbage, men det er et stort svigt, at regeringen ikke har presset på for at få rejst sager,« siger Søren Pind.

Han mener, at forløbet havde været anderledes med en Venstre-politiker i Justitsministeriet.

»En Venstre-justitsminister havde presset på for en prøvesag. Det er en stærk principiel sag. Domstolene burde for lang tid have kørt en sag mod en Syrien-kriger,« siger Søren Pind.

Reaktionen fra Søren Pind kommer efter, at Straffelovrådet for få dage siden offentliggjorde en udtalelse om de såkaldte Syrien-krigere. Med udtalelsen læger rådet op til at indføre en ny bestemmelse i straffeloven med overskriften »landsforræderi«, der skal gøre det nemmere at dømme Syrien-krigere.

»Men man kan ikke straffe disse mindst 115 mennesker efter de nye regler. Vi har ivrigt argumenteret for, at den eneste løsning er at rejse sag efter de gamle regler,« siger Søren Pind, der samtidig kritiserer tidligere justitsminister Karen Hækkerup for at have skabt tvivl om den gældende lovgivning, da Straffelovrådets arbejde blev sat i gang:

»Regeringen har kludret i det. Den klodsede håndtering kan føre til, at man ikke kan være sikker på at dømme Syrien-krigere.«

Jørn Vestergaard, juraprofessor på Københavns Universitet og en af landets førende eksperter i strafferet mener i lighed med Søren Pind, at daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) skabte tvivl om rækkevidden af den nuværende lovgivning, da hun satte Straffelovrådet i gang i efteråret 2014:

»Den nuværende justitsministers forgænger oplyste ved månedsskiftet september-oktober 2014 Folketinget om, at der var tvivl om rækkevidden af gældende lovgivning, og at regeringen derfor ønskede en udtalelse fra Straffelovrådet,« siger Jørn Vestergaard.

Efter hans opfattelse havde det været bedre, om man enten havde overladt sagen til domstolene eller, at man langt tidligere havde sat et udredningsarbejde i gang om muligheden for at dømme de såkaldte Syrien-krigere, som længe havde været heftig diskuteret:

»Med det valgte forløb satte den daværende justitsminister reelt og definitivt bestemmelsen om bistand til fjenden ud af kraft. Men ved at pege på tvivlen og sætte lovmaskineriet i gang, blev der skabt en situation, hvor en tiltalt med rette kunne kræve frifindelse med henvisning til, at domstolene ikke kan kræve, at hans klient forstår reglerne bedre end Justitsministeriet og Straffelovrådet. Efter min opfattelse ville domstolene med stor sandsynlighed have dømt efter den eksisterende paragraf, hvis der var blevet rejst tiltale. Det ville i hvert fald være tilfældet i den type af sager, som for tiden har praktisk relevans, dvs. for radikaliserede der tilslutter sig ISIL eller andre fundamentalistiske grupper i Mellemøsten,« siger Jørn Vestergaard.

Selvom processen, ifølge juraprofessoren, var uskøn, så vil han ikke ikke sætte en finger på Straffelovrådets arbejde. Han kalder forslaget til en ny paragraf for »helt fornuftig«.

»Hvis forslaget vedtages, vil der ikke længere være tvivl om, at det er strafbart for danskere og herboende udlændinge at tilslutte sig en væbnet styrke, der kæmper mod den danske stat,« påpeger han.

Straffelovrådet kan dog komme i en »utaknemmelig« position med de forskellige meldinger på Christiansborg, mener Jørn Vestergaard. Han henviser blandt andet til Venstres forslag om et decideret forbud mod at rejse til konfliktområder som Syrien og det nordlige Irak uden lovligt formål.

»Det er en model, som Straffelovrådet ikke har behandlet, for det har Justitsministeriet slet ikke spurgt rådet om. En væsentlig del af rådets arbejde kan vise sig at være ramt ved siden af og mere eller mindre overflødigt, hvis det viser sig, at det er et sådant forbud, der er politisk flertal for, ikke en mere snæver bestemmelse om deltagelse i en fjendtlig styrke,« siger Jørn Vestergaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S). Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen afviser kritikken fra Søren Pind:

"Jeg synes, at Søren Pind virker en anelse desperat i sine forsøg på kritik af regeringen. Det juridiske grundlag er helt afgørende at få på plads i forhold. Sådan er det i et retssamfund. Det er på den baggrund, at Straffelovrådet er blevet bedt om at vurdere muligheden for at straffe de såkaldte Syrienkrigere. Det er ikke en kritik, som jeg giver særlig meget for,« siger Trine Bramsen.

Hun tilføjer:

»Socialdemokraternes holdning er klar: Det er helt uacceptabelt at tage afsted og tilslutte sig ekstremistiske organisationer. Derfor har vi allerede indført muligheden for inddragelse af pas, som allerede er blevet brugt. Med Straffelovrådets udtalelse er der et juridisk grundlag, og det bliver lettere at dømme nogen nu.«

(Opdateret 13:14 med kommentar fra Trine Bramsen)