Søren Pind: Omkring 30.000 personer er kontrolleret ved grænsen

Det danske politi har kontrolleret flere tusind mennesker ved den dansk-tyske grænse i forbindelse med den midlertidige grænsekontrol, siger justitsminister Søren Pind på et samråd. Men det er ikke til at vide, hvilke politiopgaver der nedprioriteres som følge af kontrollen, oplyser ministeren.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden regeringen 4.januar besluttede at indføre midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, har det danske politi kontrolleret omkring 30.000 personer i perioden 4.-11. januar ved grænseovergangene.

Det oplyste justitsminister Søren Pind under et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg onsdag.

»Når man siger, at der ikke er nogen kontrol, så må jeg bare konstatere, at fra den 4. januar til den 11. januar er der kontrolleret omkring 30.000 mennesker,« sagde Søren Pind.

Den midlertidige grænsekontrol har fået kritik for ikke at kontrollere alle grænseovergange permanent, og det fik Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, til at kalde den nuværende model for »ulogisk« under samrådet.

Men det har aldrig været meningen, at der skal være fast kontrol ved alle overgangene, sagde Søren Pind.

»Der findes kontrol på alle grænseovergange, og det er også derfor, at der bliver afvist temmelig mange mennesker. Men det er rigtigt, at der ikke findes grænsekontrol på alle grænseovergange på samme tid,« sagde Søren Pind.

Ifølge Rigspolitiets opgørelse er 95 personer blevet nægtet indrejse, mens 27 personer er blevet sigtet for menneskesmugling som følge af kontrollen, som blandt andet har været fokuseret ved grænseovergangen ved Padborg og færgehavnene i Rødby og Gedser.

Søren Pind blev hevet i samråd af Trine Bramsen, der blandt andet ønskede at få svar på, hvilke politiopgaver der nedprioriteres som følge af kontrollen.

Men det er ifølge Søren Pind ikke til at vide med sikkerhed.

»Vi kan ikke give et præcis svar på, hvilket opgaver politiet må nedprioritere som følge af grænsekontrollen, fordi det foregår ude i hver politikreds,« sagde Søren Pind, der dog understregede, at politiets arbejde i resten af landet ikke lider væsentligt under den nuværende kontrol i grænseområderne.

»Det er fortsat regeringens opfattelse, at med den situation i Danmark, hvor der også er andre former for kriminalitet, så kan vi ikke have både politi i kongeriget og politi stående på hele grænsen,« sagde Søren Pind.