Søren Pind om IS-støtter: »Folk skal vide, at der ikke er fribilletter«

Efter at politiet har anholdt fire, som sigtes for at lade sig hverve af Islamisk Stat, vil justitsminister Søren Pind signalere, at hammeren nu falder over dem, som melder sig under den sorte IS-fane.

»Der har været en tid, hvor man har haft en fornemmelse af, at vi som samfund var magtesløst, men vi har tilrettelagt en indsats, som nu begynder at vise resultater,« siger justitsminister Søren Pind. Foto: Asger Ladefoged. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Pind, tyder noget på, at en eller flere af de anholdte havde planer om at begå terror i Danmark?

»Det kan jeg ikke sige noget om. Sigtelsen sigter ikke mod det, men nu må vi se, hvad efterforskningen bringer med sig. Det, vi taler om hér, er i høj grad en reaktion mod en potentiel trussel og en statuering af, at det kan vi ikke leve med – og at det vil vi slå hårdt ned på,« siger justitsministeren.

Københavns Politi oplyser, at der er fundet våben og ammunition på i hvert fald en adresse. Har nogen af de anholdte tilhørsforhold til bandemiljøet?

»Jeg kan ikke sige noget om det – det skal du snakke med politiet og anklagemyndigheden om. Jeg vil nødig gå ned i den detaljeringsgrad, fordi jeg risikerer at påvirke efterforskningen, og det vil jeg simpelthen ikke.«

Justitsministeren vil med torsdagens aktioner og sigtelser sige – og endda understrege – at det har høje omkostninger at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. Fire personer sigtes efter straffelovens paragraf 114 – den såkaldte terrorparagraf – med en strafferamme på op til seks års fængsel. To andre sigtes for overtrædelse af våbenloven. Og flere vil formentlig komme til at mærke hammeren, lyder det fra justitsministeren.

Hul på bylden

»Det er de første rigtige sager, vi har, som omhandler Syrien-krigere. Efterretningstjenesten fastslår, at hjemvendte, radikaliserede Syrien-krigere er den største fare for den offentlige fred – det vil sige i forhold til en terrorhandling. Derfor er det vigtigt at statuere, at de straffes i det omfang, der kan føres bevis,« siger Søren Pind, som forklarer, at der set med hans øjne i øjeblikket er en enorm vrede og uforsonlighed i det danske samfund.

»Og hér er det essentielt, at de demokratiske myndigheder viser, at de kan handle og gør det. Da jeg sad i opposition, var jeg meget optaget af, at der ikke var rejst en eneste sag mod Syrien-krigere, fordi det sendte et signal om frit lejde. Om at der var fri leg. Derfor har jeg forfulgt det hér og lavet en indsatsgruppe, og nu er der altså blevet slået hul på bylden. Det er jeg meget tilfreds med.«

DR oplyser, at en af aktionerne fandt sted på en adresse i Tingbjerg, hvor en 27-årig mand med tilknytning til bandemiljøet, som også har været i Syrien for at kæmpe, har adresse. Kan du bekræfte den oplysning?

»Jeg kan ikke sige noget om det.«

Ifølge DR har den 27-årige mands navn været nævnt i det omfattende læk af dokumenter, der har været fra Islamisk Stat. Bygger aktionerne i dag delvist på lækket fra IS?

»De bygger på et dygtigt politi- og efterretningsarbejde med alle de informationer, som nu engang har forelagt. Og så må man selv gætte sig til, hvad det er i den sammenhæng.«

Har I samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester i forbindelse med aktionen?

»Pas.«

Slå ned på slangen

Straks efter sin tiltrædelse som justitsminister sidste år igangsatte Søren Pind en tværgående enhed, hvor politiet, efterretningstjenesten og anklagemyndigheden skulle slå hårdere ned på den trussel, som hjemvendte jihadister og andre radikaliserede udgør mod danskernes sikkerhed.

Truslen – eller »slangen«, som Søren Pind kalder den – viste sig under efterårets terrorangreb i Paris, hvor syv koordinerede angreb fredag 13. november ramte blandt andet spillestedet Bataclans forsvarsløse gæster. Den viste sig også med sidste måneds angreb i Bruxelles mod ligeledes forsvarsløse mennesker. Og det gjorde den i øvrigt også med angrebene i København, hvor Omar El-Hussein først dræbte den 55-årige Finn Nør­gaard, dernæst den 37-årige Dan Uzan. Alle ugerningerne bærer Islamisk Stats stempel, påpeger Søren Pind.

Hvilket signal vil du sende efter dagens terroraktioner?

»At det her er den umiddelbart største trussel i forhold til terror i Danmark, og at myndighederne reagerer på det. Der har været en tid, hvor man har haft en fornemmelse af, at vi som samfund var magtesløst, men vi har tilrettelagt en indsats, som nu begynder at vise resultater. Folk skal vide, at der ikke er fribilletter.«