Søren Pind er klar til opgør med udskældt offentlighedslov

Justitsministeren drøfter mulige ændringer af offentlighedsloven med flere partier.

Justitsminister Søren Pind (V) er klar til at se på ændringer i offentlighedsloven. Arkivfoto Scanpix/Sarah Christine Nørgaard Fold sammen
Læs mere

København. Siden Søren Pind (V) blev justitsminister, har han forsvaret en kontroversiel offentlighedslov, der blandt andet har begrænset journalisters mulighed for at få aktindsigt.

Nu er han klar til at ændre loven og genforhandle paragrafferne med de partier, som stemte den igennem. Det skriver Politiken lørdag.

Drøftelserne er kommet på bordet, efter at De Radikale, SF og De Konservative har forlangt ændringer på en række omstridte punkter.

Søren Pind vil ikke sige, hvad han konkret er parat til at ændre, men han bekræfter, at regeringen er indstillet på at finde en aftale med partierne bag aftalen.

- I modsætning til de forhandlinger, som i øjeblikket foregår i fuld offentlighed, prøver vi faktisk på at opnå et resultat. Det går sådan set stille og roligt fremad, siger Søren Pind til Politiken.

I slutningen af september mødtes han med forligspartierne til en indledende snak. Her blev det diskuteret, hvad der skal ske på området.

Særligt tre bestemmelser i loven optager de tre forligspartier.

Konkret er der tale om paragraffer, der handler om offentlighedens indsigt i ministerbetjening og dokumenter udvekslet mellem myndigheder, ministerier og folketingsmedlemmer.

Loven kan i dag ikke ændres, uden at tilhængerne af loven - Venstre og Socialdemokratiet - er med.

De Konservative, SF og De Radikale har derfor krævet loven genforhandlet inden grundlovsdag, hvis ikke de skal opsige forliget.

Ifølge et notat fra Justitsministeriet, som Politiken er i besiddelse af, har regeringen på den baggrund besluttet, at Ombudsmanden til januar skal igangsætte en evaluering af loven.

Derefter vil Justitsministeriet komme med sin redegørelse om loven, inden man i maj næste år skal have en debat i Folketinget om mulige ændringer.

Regeringen har igangsat en undersøgelse af offentlighedsloven i andre lande - herunder Sverige, som har langt mere åbenhed end Danmark. Undersøgelsen skal være færdig i januar 2017.

/ritzau/