Søren Pape vil forbyde Loyal to Familia: »Jeg vil have dem taget ud af spillet«

Efter voldsomme skyderier på i København arbejder justitsminister Søren Pape Poulsen nu for at forbyde banden Loyal to Familia. Det er ingen tryllenstav, men et vigtigt signal, forklarer ministeren i et interview med Berlingske.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har netop bedt Rigsadvokaten om at undersøge muligheden for et forbud mod bande Loyal to Familia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Banden Loyal to Familia skal forbydes. I hvert fald hvis det står til justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Justitsministeren har netop bedt Rigsadvokaten om at undersøge muligheden for et forbud mod den bande, som ifølge politiet spiller en afgørende rolle i de skyderier, der denne sommer er foregået med urovækkende intensitet i hovedstadsområdet.

Senest blev to tilfældige mænd i weekenden ramt af skud på henholdsvis Nørrebro og Tingbjerg i København. På den baggrund advarede Københavns Politi lørdag unge mænd mellem 17 og 25 år mod at færdes på Nørrebro.

»Jeg vil have dem taget ud af spillet,« siger justitsministeren om medlemmerne af Loyal to Familia.

Justitsministeriet oplyser til DR, der først bragte nyheden, at Rigsadvokaten inden for en måned skal give sin vurdering af, om et forbud mod Loyal to Familia er juridisk muligt.

I så fald kommer et såkaldt straks-forbud. Det indebærer, at personer vil kunne straffes med to års fængsel, hvis de indrulleres i banden eller rekrutterer andre. Ifølge DR vil det også kunne straffes med op til to års fængsel, hvis man fortsætter med at forsøge at dominere et boligområde ved f.eks. at bære rygmærker.

Målet er at presse og splitte den gruppe, som i øjeblikket vokser alarmerende, betoner Søren Pape Poulsen over for Berlingske.

»Det handler også om at sende et signal om, at vi har en grundlov, der skal beskytte os alle sammen. En grundlov, som siger, at vi kan opløse foreninger, hvis de virker ved vold. Men Rigsadvokaten skal selvfølgelig først udtale sig om det,« siger han.

Du er justitsminister og sidder i spidsen for nogle af de skarpeste juridiske hjerner i landet. Hvad taler juridisk for, at et forbud mod Loyal to Familia kan lade sig gøre?

»Det gør de mange sager. De rigtig, rigtig mange sager, hvor LTF-medlemmer er dømte. Når man ser, hvad de er dømt for, skulle det tale for, at det er en forening, der virker ved kriminalitet. Men nu skal Rigsadvokaten vurdere det.«

Ingen tryllestok kan fjerne banderne

I 1998 undersøgte Rigsadvokaten muligheden for at forbyde Hells Angels og Bandidos, men vurderede, at det formentlig ikke kunne bevises, at selve grupperne var kriminelle, selv om medlemmerne var det. Hvorfor skulle det være anderledes med Loyal to Familia?

»For mig er det bare vigtigt, at vi får det her undersøgt. Og så må man vurdere, hvor stor risikoen for at tabe en sag er. Der er nogle retsprincipper på spil for mig. Der er en grundlov, der gerne skulle kunne virke for folket. Hvis nogen laver så meget kriminalitet og er medlem af en gruppering, er det da her, at vi skal bruge en sådan bestemmelse i grundloven,« siger han:

»Vi vil simpelthen ikke have, at kriminelle skal rende rundt og grine af os alle sammen og skabe utryghed i gaderne. Jeg tager i hvert fald gerne kampen, hvis Rigsadvokaten vurderer, at der er mulighed for at rejse en sag.«

Vurderer du, at Justitsministeriet har en bedre sag i 2017 end i 1998?

»Det tror jeg, at jeg skal afholde mig fra at vurdere. Jeg har bedt Rigsadvokaten vurdere det, fordi en blind kan føle med sin stok, at det, der foregår i vores samfund og gader i øjeblikket, er vanvittigt. Men det er klart, at vi ikke beder Rigsadvokaten undersøge sagen, hvis ikke vi selv har en tro og et håb på, at det måske kunne føre til muligheden for at rejse en sag.«

I sidste uge afviste Loyal To Familias præsident, Shuaib Khan, hårdnakket i et interview med Berlingske, at det er en kriminel organisation. Han hævdede blandt andet:

»Når LTFere kædes sammen med den slags, er der tale om enkelte personer, der begår enkelte handlinger - det er ikke noget, vi gør som LTF. Det er ikke et kriminelt netværk, men et broderskab.«

Er du overbevist om, at Loyal to Familia-præsidenten taler usandt?

Justitsministeren griner først.

»Jeg var ved at slå hovedet i bordet, da jeg læste det,« svarer han så:

»Helt ærligt - prøv at kigge på hvor mange domme medlemmer af LTF får. Kan der ikke være en sammenhæng? Jo, det kan der nok godt. Den gode Khan kan i hvert fald ikke narre mig. Og uanset om vi kan rejse en sag eller ej, ændrer det ikke på, at jeg mener, at den gruppe har dybt kriminelle tendenser. Der er en grund til, at rigtig mange af dem sidder i fængsel.«

Nu skal Rigsadvokaten i gang med en udredning af, om et forbud mod Loyal to Familia kan lade sig gøre juridisk. I mellemtiden bliver der skudt i Københavns gader, mens politifolk taler om underbemanding og udtrykker mistillid til rigspolitichefen. Med al respekt er det hér det bedste våben, som Justitsministeriet kan finde frem?

»Jeg synes, at der har været en underlig diskussion de seneste dage – godt hjulpet af nogle politikere på Christiansborg,« siger Søren Pape Poulsen med henvisning til den kritik som blandt andre en række af politiets tillidsfolk har rettet mod rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

»Der er for det første taget rigtig mange initiativer i vores bandepakke. Og så er det sådan, at vi hele tiden kigger på, om vi kan komme med nye initiativer, der hjælper politiet. Det vigtige for mig er, at vi giver politiet mulighed for at arbejde. I dag har politiet foretaget 17 ransagninger på Nørrebro. De er hele tiden ude og konfiskere våben. De laver visitationer. De tager folk ud af spillet. Har man bander, har man også skyderier. Og der er ikke noget sted i verden, hvor man har opfundet en tryllestok, der får det til at forsvinde fra den ene dag til den anden,« siger Søren Pape.

Problemet er næppe navnet Loyal to Familia, men de personer, som tager det til sig. Deres dårlige moral og aggressivitet forsvinder ikke, fordi man forbyder et navn. Så løser et sådan forbud det grundlæggende problem?

»Nej, men det er endnu et redskab i værktøjskassen. Der er kun én vej for folk, som er dybt kriminelle, og det er i fængsel i lang tid. Hvis du for eksempel bliver taget med et våben, som du ikke har tilladelse til, ryger du minimum to år i fængsel og med en straframme på op til otte år. Vi har strammet på alle parametre. Det her er endnu et.«

Og hvis gruppen bare ændrer navn?

»Det hjælper dem ikke noget. Det går på personkredsen og den kriminalitet, som de laver. Jeg kan ikke give dig en juridisk udredning. Men det er sådan, det er. De kan ikke bare sige: Nu hedder vi Loyal to Nørrebro eller sådan noget,« understreger Søren Pape Poulsen.