Søren Pape: Lavere boligskatter er vores topprioritet

Det centrale og vigtigste hovedkrav for de Konservative under det såkaldte »big bang« i efteråret bliver lavere boligskat, fastslår formand Søren Pape Poulsen, der har »meget svært« ved at se sig selv i en aftale uden en indrømmelse på området. Regeringens hovedprioritet er at sænke skatten på arbejde, fastslår skatteministeren.

Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topskatten i Danmark er for høj, og derfor skal den ned. Men den vigtigste skat at få sat ned er skatten på danskernes boliger.

Sådan lyder budskabet fra den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, som nu tegner sit partis position op forud for det dramatiske, politiske efterår ved at udpege ønsket om lavere boligskatter som det ­absolut vigtigste for de Konservative i de forestående forhandlinger.

»Som parti kan man ikke komme ind til nogle forhandlinger og sige, at der er ­hundrede ting, som er vigtigst for os. Man er nødt til at vælge. Derfor siger jeg nu klart, at det vigtigste for os i efteråret bliver spørgsmålet om boligskatter. Det er vores absolutte topprioritet,« siger Søren Pape Poulsen.

Han understreger, at de Konservatives ambition om at få fjernet topskatten er »uforandret«.

»Men de høje boligskatter er den mest utryghedsskabende skat, vi overhovedet har. Boligskatten sender folk fra hus og hjem, fordi vi beder folk om at betale en meget høj skat af noget, de ellers har købt og betalt. Det gør topskatten ikke. Derfor synes vi, at det mest presserende er at få gjort noget ved boligskatten,« siger Pape, der tager bud­skabet med, når han søndag går på taler­stolen på Folkemødet på Bornholm.

Dramatisk efterår i vente

Det politiske efterår står til at blive ganske dramatisk. Store og afgørende områder skal drøftes på Christiansborg, herunder en ny økonomisk 2025-plan, et nyt ejendoms­vurderingssystem og skattelettelser i bund og top.

Positionerne hos regeringens støtte­partier er velkendte og skarpt trukket op: Liberal Alliance har udpeget topskatte­lettelser som partiets førsteprioritet, mens Dansk Folkeparti har gjort det klart, at det begrænsede økonomiske råderum i partiets øjne skal bruges på velfærd, før det over­hovedet kan komme på tale at diskutere skatte­lettelser. Og nu har også blå bloks mindste parti positioneret sig.

Spørgsmålet om topskat har længe været en konservativ mærkesag, men Liberal Alliances kamp imod skatten på den sidst tjente krone har alligevel optaget mest fokus, fordi LA har gjort det til et spørgsmål om regeringens overlevelse. Det er ikke en position, de Konservative har tænkt sig at indtage – partiet »vælter ikke regeringen, hvis det ikke sker«, siger Søren Pape Poulsen.

Han betoner til gengæld, at han har »meget svært« ved at se sig selv gå ind i en stor reformaftale i efteråret, hvis ikke han bliver imødekommet på ønsket om at få gjort noget ved de høje boligskatter:

»Det må jo være sådan, at de partier, der lægger stemmer til en aftale, også får noget for det. Alle partier skal jo kunne se sig selv i en aftale.«

Regeringen prioriterer anderledes

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kvitterer for Søren Pape Poulsens udmelding, men understreger, at regeringen ­prioriterer anderledes:

»Det er naturligvis et fair og legitimt synspunkt, de Konservative kommer med. Regeringens hovedprioritet i efteråret er dog at sætte skatten på arbejde ned for helt almindelige, hårdtarbejdende danskere. Det sikrer, at det bedre kan betale sig at arbejde, og det skaber vækst og beskæftigelse,« siger han i en skriftlig kommentar.

Liberal Alliance har foruden topskattelettelser også udpeget lavere boligskat som centralt for partiet. Derfor glæder partileder Anders Samuelsen sig over de Konservatives position:

»Jo flere, der er med på den idé, jo bedre. Det er rigtig udmærket, at de prioriterer det også.«

DF: Velfærd før skattelettelser

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har »svært ved at se«, hvordan en lavere boligskat skal finansieres.

»Vores første budskab er at dæmpe forventningerne til efterårets forhandlinger ud fra en logik om, at der er blevet fremlagt meget få bud på, hvor pengene til skattelettelser skal komme fra. Der er behov for bedre ældrepleje og sygehuse samt flere politi­betjente, og det skal være på plads, før der overhovedet kan diskuteres et eventuelt råderum til skattelettelser,« siger DF-formanden.

Skulle det komme på tale, vil Dansk Folkeparti prioritere skattelettelser i bunden af indkomstskalaen, understreger Kristian Thulesen Dahl.

Vanskeliggør det efterårets forhandlinger, når positionerne er trukket så skarpt op?

»Det kommer an på, hvilke koalitions­muligheder der er. Det bedste ville være, hvis Socialdemokraterne bragte sig ind i den her diskussion og bød sig til, og at vi i fællesskab med dem og Venstre kunne finde en forståelse. Det er ikke et fantastisk perspektiv at sidde i den sidste fase af en forhandling og være afhængig af mandater, for hvem det er ultimativt, at topskatten bliver sænket,« siger Kristian Thulesen Dahl.