Søren Pape i chok efter fremgang: »Blev vi ikke lige fordoblet dér?«

Den konservative formand Søren Pape Poulsen har svært ved at forstå, at partiet ved folketingsvalget anno 2019 har fået den største mandatfremgang i 35 år.

Selv om VLAK-regeringen går af torsdag, kan den konservative leder Søren Pape Poulsen glæde sig over, at partiet går markant frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Det er en uvant situation for de Konservative og formand Søren Pape Poulsen.

At juble. At fordoble mandatantallet. At sejre.

»Pape! Pape! Pape!,« råbte hundredvis af feststemte mennesker onsdag aften klokken 23.00, mens formanden gik op på scenen ved partiets valgfest på Børsen i København for at lade sig hylde:

»Blev vi ikke lige fordoblet dér?,« indledte Søren Pape Poulsen til kæmpe jubel i salen.

Formanden rakte med knyttet næve venstre arm i luften:

»Jeg er i en choktilstand. Det kan ikke passe. Er det virkelig rigtigt, at vi har fået den største mandatfremgang i 35 år?,« sagde Søren Pape Poulsen.

Det Konservative Folkeparti fik ved dette folketingsvalg 6,6 procent af stemmerne. Samtidig fordoblede partiet antallet af mandater fra 6 til 12. Det er den største mandatfremgang i 35 år.

»Hver eneste aften har jeg skrevet til de andre i folketingsgruppen: Det er de gladeste, der vinder. Og ved I hvad venner? Det var de gladeste, der vandt,« lød det fra Søren Pape Poulsen.

Han fastslog, at partiets fordoblede antal mandater skal bruges til at søge al den indflydelse, de Konservative overhovedet kan.

»Det kan være ved at indgå en aftale, hvor vi samtidig gør noget godt for vores samfund,« sagde formanden, som blev afbrudt af en øredøvende larm.

»KON-SER-VA-TIVE, vi vinder valget!,« blev der skrålet i en tæt pakket sal, hvor det anslås, at cirka 450 personer var mødt op onsdag aften.

»Det er uvirkeligt, at I skal synge den slags sange. Det har vi ikke været vant til i mange år. Men det er et løfte, at jeg vil sørge for at trække Danmark i en borgerlig retning, hvis Mette Frederiksen skulle ende med at blive statsminister,« sagde Søren Pape Poulsen.

Efter partiformandens tale stod det klart: De røde partier vandt stort. Rød blok fik 91 mandater, mens blå blok måtte nøjes med 75. Det betyder, at trekløverregeringen bestående af Venstre, Liberal Alliance og de Konservative går af torsdag.

Adspurgt, hvad Søren Pape Poulsen kan bruge sine mandater til, svarede han:

»Hvis man eksempelvis kan bruge vores stemmer til at indgå en politisk aftale, så kan det være, at vi kan få lettet skatten eller fjerne arveafgiten. Hvem ved? Jeg vil i hvert fald gå forrest for at få ført den konservative politik igennem.«

Hvornår går det op for dig, at I har fordoblet jeres antal af mandater i Folketinget?

»Den skal jeg lige sove på til i morgen,« sagde Søren Pape Poulsen og grinte.

I 2015 fik de Konservative med 3,4 procent af stemmerne et historisk ringe valg. Faktisk det dårligste resultat i partiets 100-årige historie.

Selv om Søren Pape Poulsen kan glæde sig over fremgang, er der stadig langt til storhedstiden under statsminister Poul Schlüter.

I 1984 fik Det Konservative Folkeparti 23,4 procent af stemmerne og 42 mandater.