Søren Gade vækker opsigt med kritisk debatindlæg: Regeringen fører »socialistisk« politik

Venstres gruppeformand troede først, der var tale om en joke, da han så et nyt forslag fra transportminister Ole Birk Olesen. Nu går han atter i rette med sin egen regering.

»Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den ide er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering,« skriver Søren Gade om et forslag fra transportminister Ole Birk Olesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Et debatindlæg forfattet af Venstres gruppeformand, Søren Gade, har mandag fået opmærksomhed i flere medier.

I indlægget, som allerede fredag i sidste uge kunne læses i Dagbladet Holstebro-Struer, undrer det fremtrædende medlem af regeringens største parti sig højlydt over et forslag fra transportminister Ole Birk Olesen (LA).

»Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at den idé er undfanget af en minister i en borgerlig/liberal regering,« skriver Søren Gade i avisen.

Det er et forslag om statslån til almene boliger, der har fået Søren Gade til at kritisere sin egen regering.

I sidste uge meldte transportminister Ole Birk Olesen således ud, at regeringen som del af et kommende forslag til en ændring af almenboligloven ønsker, at nybyggeri og renovering af almene boliger fremover skal finansieres med statslån.

»Omlægningen til statslån vil give staten en besparelse og samtidig tydeliggøres statens forpligtelser i forhold til finansieringen af den almene boligsektor,« forklarede Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Med forslaget mener regeringen, at der er penge at spare »da renten på statslån er lavere end renten på realkreditlån. Herudover kan der spares gebyrer forbundet med låntagning hos realkreditinstitutterne«.

I sit indlæg skriver Søren Gade, at han i første omgang troede, at »der var tale om en joke«, da han blev bekendt med forslaget.

»Det var det desværre ikke,« konstaterer han lakonisk efterfølgende og forklarer, hvorfor han er modstander af forslaget.

»Hvorfor er jeg så bekymret? Ja, udover jeg ikke er medlem af et liberalt parti for at føre socialistisk politik og stjæle markeder fra private aktører, er jeg også oprigtig bekymret for, hvad forslaget betyder for udlånsmuligheder udenfor de store byer. Staten fjerner en indtægt fra realkreditinstitutterne, som så igen må hæve deres bidragssatser for at få penge til den polstring, som de selvsamme politikere har bestemt,« skriver han blandt andet hos Dagbladet Holstebro-Struer.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Ole Birk Olesen til indlægget fra Søren Gade. Transportministeriet henviser i stedet til et debatindlæg, som ministeren havde i Jyllands-Posten i sidste uge sammen med finansminister Kristian Jensen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Indlægget fra de tre kom, efter at Jyllands-Posten i en leder havde skrevet, at Ole Birk Olesen med sit forslag »drømmer røde drømme om maksimalstaten«.

»Ole Birk Olesens forslag er sandt for dyden ikke liberalt, men tværtimod af et tilsnit, som end ikke socialisterne på Christiansborg ville have fantasi til at fremsætte. At det antageligt vil knække flere realkreditinstitutter med speciale i udlån til den almene boligsektor, understreger blot pointen,« skrev avisen, der mente, at ministeren gik »den socialistiske vej«.

I debatindlægget skriver de tre ministre, at »det er liberal politik at spare skatteborgernes penge«:

»I dag garanterer det offentlige for hovedparten af lånene til det almene boligbyggeri – og tager risikoen. Dermed er staten reelt långiveren, selvom man formelt finansierer alment boligbyggeri ved at låne hos realkreditinstitutterne. Det koster en mérrente. Vi har så at sige privatiseret gevinsten, mens risikoen er blevet socialiseret. Desværre. Det er ikke særlig borgerligt-liberalt.«

Uenigheden om statslån ser ikke ud til at være lagt helt død efter det kritiske debatindlæg. Ifølge TV 2s oplysninger skal regeringens udspil om statslån således drøftes på et ekstraordinært gruppemøde i Venstre onsdag.

Det er i øvrigt ikke første gang, at Venstres gruppeformand har undsagt regeringens politiske beslutninger.

Sidste år kritiserede Gade daværende forsvarsminister Peter Christensen i et debatindlæg i Nordjyske Stiftstidende sammen med sin partifælle, retsordfører Preben Bang Henriksen.

Gade kaldte det »dybt betænkeligt«, at Peter Christensen havde besluttet at sende service og reparationen af et dansk krigsskib, fregatten »Niels Juel«, i internationalt udbud og til Estland for at blive repareret.

Ugen efter gik han igen i rette med sin egen regering i et nyt debatindlæg.

Det skete i Berlingske, hvor han sammen med den radikale leder, Morten Østergaard, kom med et opråb om at sætte en stopper for de mange love, der var blevet hastebehandlet i Folketinget i  regeringens tid uden tid til at inddrage høringssvar fra borgere og organisationer.