Søren Gade kritiserer sin egen forsvarsminister: »Dybt betænkeligt«

To Venstre-folk med gruppeformand og tidligere forsvarsminister, Søren Gade, i spidsen langer ud efter Venstres nuværende forsvarsminister, Peter Christensen, i sag om dansk krigsskib.

På Christiansborg ses det sjældent, at to partifæller offentligt kritiserer hinanden.

Og det ses endnu mere sjældent, at en tidligere minister kritiserer en efterfølger - når altså de er partifæller.

Ikke desto mindre er det præcis, hvad der nu er sket. Begge dele endda.

Bag kritikken står Venstres gruppeformand, Søren Gade, og partiets retsordfører, Preben Bang Henriksen.

De to kalder i et læserbrev i Nordjyske Stiftstidende det for »dybt betænkeligt«, at forsvarsminister Peter Christensen har besluttet at sende service og reparationen af et danske krigsskib, fregatten 'Niels Juel', i internationalt udbud.

Det er nemlig endt med, at 'Niels Juel' skal sendes til Tallinn Shipyard OÜ i Estland, som er det værft, kunne udføre opgaven billigst.

»Der er vel at mærke tale om arbejde til 100 mand i 14 dage, som nu af Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse placeres på et værft i Estland,« skriver de to Venstre-folk.

Venstres retsordfører: Skrot det gode liberale princip om, at bedste bud vinder

Det har ikke været muligt for politiko.dk at træffe de to Venstre-medlemmer, der i øvrigt begge er valgt i Nordjylland.

Men til Nordjyske Stiftstidende siger Preben Bang Henriksen, at han mener, at man i denne sag skal se bort fra, at det er »et godt liberalt princip at lade ordren gå til bedste bud«.

Militært udstyr er en særsituation - og derfor er kritikken af deres egen forsvarsminister »en pris, man må betale«, mener han:

»Under normale omstændigheder ville det være et godt liberalt princip at lade ordren gå til bedste bud, men her har vi altså fat i militært udstyr, og dér gælder helt andre regler, og det gør der altså også i EU-traktatens §346. Der er militært udstyr netop undtaget. Dét kan man holde hjemme. Og jeg synes altså ikke, vi skal sende det udenlands, hvis vi overhovedet kan undgå det,« siger Preben Bang Henriksen til Nordjyske Stiftstidende.

Preben Bang Henriksen og Søren Gade har rettet henvendelse til forsvarsministeren for at få ham til at sløjfe ordren til det estiske værft og holde fregatten Niels Juel på danske arbejdspladser.

Peter Christensen afviser sine partifæller

Men det ønske kommer ikke til at gå i opfyldelse.

Der er nemlig ikke tid til at vente på, at 'Niels Juel' bliver serviceret og repareret.

»Der er tale om i alt 15 udbud, der ikke kan vente, og hvoraf ét er gået til et udenlandsk værft. Hvis dette udbud ikke ordnes nu, kan fregatten ikke bruges operativt, og der er derfor desværre ikke tid til at vente,« skriver Peter Christensen i et skriftligt svar til TV 2.