Søren Gade kritiserer igen regeringen: »Jeg er nødt til at reagere«

På lidt mere end en uge er Venstres gruppeformand to gange gået i rette med en minister og regeringen i fuld offentlighed. Det bestemmer jeg fuldstændig selv, lyder det fra Gade.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge kritiserede Venstres gruppeformand, Søren Gade sin egen forsvarsminister Peter Christensen i et debatindlæg i Nordjyske Stiftstidende sammen med sin partifælle, retsordfører Preben Bang Henriksen.

Gade kaldte det »dybt betænkeligt«, at Peter Christensen havde besluttet at sende service og reparationen af et dansk krigsskib, fregatten 'Niels Juel', i internationalt udbud og til Estland for at blive repareret.

I dag går Søren Gade så igen i rette med sin egen regering i et nyt debatindlæg.

I dagens Berlingske kommer han sammen med den radikale leder, Morten Østergaard, med et opråb om at sætte en stopper for de mange love, der er blevet hastebehandlet i Folketinget under den nuværende regering, uden tid til at inddrage høringssvar fra borgere og organisationer.

»I mere end hvert tredje af de 190 fremsatte lovforslag, som har været i høring i det forgangne folketingsår, fraveg man de almindelige frister,« skriver de.

Afviser direkte kritik

Det kunne umiddelbart ligne endnu en direkte og hård kritik af regeringen fra den magtfulde gruppeformand, der flere gange har været nævnt som et bud på Venstres næste formand og som en nøglespiller i en eventuel kommende formandskamp i partiet.

Men Søren Gade afviser, at kritikken kun er rettet mod sin egen regering.

»Lige siden jeg kom i Folketinget i 2001, har man talt om det her med at hastebehandle lovforslag. Når vi har haft regeringsmagten, så kritiserede opposition det, og sjovt nok så ændrede det hele sig, da Helle Thorning-Schmidt kom til, og så lavede de også hastelovgivning. Så nogen skal jo give bolden op til den her diskussion,« siger Søren Gade.

I skriver specifikt, at det er de love, der har været hastebehandlet det seneste folketingsår. Og ikke om tidligere år. Er det så ikke din egen regering, I peger på?

»Det var så de tal, Morten kunne finde frem. Jeg kunne have fundet nogle tal fra den tidligere regering. Pointen er, at alle regeringer har gjort det i de seneste år, og at en større andel af lovene bliver hastet igennem, uanset om regeringen er rød eller blå.«

Kan du forstå, hvis det opfattes som en kritik af regeringen, når det kommer fra dig som gruppeformand?

»Prøv nu at høre, nej, det kan jeg ikke forstå, for det er ikke det, der er meningen med indlægget. Hvis jeg skulle kritisere regeringen, så kunne jeg da bare gøre det på et gruppemøde. Jeg er gruppeformand. Så det har intet med det at gøre. Det har noget at gøre med, at Folketinget hastebehandler for mange lovforslag, og det står jeg på mål for.«

Jeg bestemmer fuldstændigt selv

Har du gjort opmærksom på det her problem internt til regeringen?

»Ja, jeg har selvfølgelig sendt indlægget til Søren Pind for et par uger siden. Det er god stil at gøre, så han kan forberede sig på det.«

Hvad har han sagt til det?

»Jamen, han har jo ikke sagt noget. Prøv nu at høre, jeg sender det, fordi jeg har skrevet det. Det er jo ikke fordi, at vi skal diskutere, om jeg må sende det eller ej. Det bestemmer jeg fuldstændigt selv.«

Hvorfor er det lige nu, at du skriver det her indlæg?

»Fordi det var færdigt nu. Det er længe siden, Morten og jeg diskuterede det, så der er såmænd ikke nogen timing i det fra min side. Det vigtige er, at det kommer ud inden den konference i det nye år, som Pia Kjærsgaard har indkaldt til, hvor vi skal diskutere det her. Det er noget, Folketinget skal blive enige om, det er ikke nogen partiting. Det er derfor, Morten og jeg er gået sammen om det.«

Flere indlæg på vej

Det er anden gang på en uge, at du har et indlæg, hvor du går i rette med en minister eller regeringen. Er der nogen tanker bag det?

»Jeg er gruppeformand, og jeg skal jo sørge for, at det som gruppen beslutter, det er også det, regeringen kører efter. Og det er helt klinkende klart, at det, Preben og jeg siger i forhold til krigsskibene, blev besluttet på vores sommergruppemødet sidste sommer. Og det mener vi i Venstre, indtil der er truffet en anden beslutning.«

Nu siger du, du står på mål for det, du mener. Har du gjort dig nogle overvejelser om, hvad din position i partiet, og de tidligere spekulationer omkring din rolle om formandsposten i Venstre kan betyde, når du kommer med to kritiske indlæg mod regeringen på så kort tid?

»Nej, men altså, jeg er jo ikke helt idiot. Det er der sikkert nogen, der vil tolke ind i alt muligt, men jeg kan jo ikke tie stille som politiker, fordi nogen tolker det ind i et eller andet spil. Jeg sidder jo ikke med en plan om, at nu skal jeg mene det, og nu skal jeg mene det. Det er helt tilfældigt. Det er ikke mig, der har besluttet, at vi sendte det skib til Estland, og det var jeg nødt til at reagere på. Jeg er nødt til at reagere som gruppeformand. Der ligger altså ikke nogen masterspinplan bag det her,« siger Søren Gade, der langt fra udelukker, at et nyt kritisk indlæg kan være på vej.

»Jeg har også andre ting, jeg går og tumler med i mit hoved, som jeg kunne finde på at mene noget om. Det holder jeg ikke op med, for så skulle jeg holde op i politik. Politik er vel at løfte nogen debatter på nogle områder, man mener, er vigtige. Det betyder ikke, man har ret, men man har ret til at skabe en debat om det.«