Søren Espersen om DFs EU-resultat: »Pludselig ser man en premierminister i England, der græder for åben skærm«

I dagens udgave af podcasten »90 mandater« vender næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, flere af de mulige årsager til, at partiet for første gang i 20 år er i tilbagegang.

Billede fra Dansk Folkepartis valgfest søndag 26. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er flere spørgsmål om Dansk Folkepartis frie fald, der forsøges besvaret i disse dage.

Hvorfor styrtbløder Dansk Folkeparti?

Hvorfor er Dansk Folkeparti endt med et europaparlamentsvalg med langt færre stemmer, end Morten Messerschmidt ene mand hentede hjem for fem år siden?

Hvis næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, kendte svaret på disse elementære spørgsmål, ville han »være meget populær i Dansk Folkepartis ledelse,« fortæller han i dagens udgave af Berlingske-podcasten 90 mandater.

Selv om han ikke kender alle svarene, giver han alligevel i dagens podcast sine bud på, hvorfor Dansk Folkeparti for første gang i to årtier er i tilbagegang.

Lyt til dagens afsnit af 90 mandater med Nynne Bjerre Christensen her:

Dels handler det ifølge Espersen – måske – om, at Storbritanniens langtrukne Brexit har svækket danske EU-skeptikeres tro på, at Danmark skal gøre det samme:

»Pludselig ser man en premierminister i England, der græder for åben skærm, og Westminster-parlamentet ser ud til at være den rene børnehave. Det forbinder folk med noget, der er usikkert uden for EU, i modsætning til det »sikre« EU, og jeg er ikke enig i det. Jeg synes, det er en almindelig stærk demokratisk proces, de har haft i Storbritannien,« siger han.

Dels ønsker Dansk Folkepartiet ifølge næstformanden ikke at overbyde Stram Kurs og Nye Borgerlige som strammer af udlændingepolitikken – Dansk Folkepartis mærkesag.

Måske glemmer danskerne i kampens hede, at Dansk Folkeparti var med til at lave stramninger, der har bragt antallet af asylansøgere ned sammenlignet med Sverige, påpeger Espersen.

Sidst er der sagen om de »klimatosser«, Pia Kjærsgaard fik sendt en hilsen til ved Dansk Folkepartis valgfest søndag.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

Den bemærkning vender Nynne Bjerre Christensen også i dagens podcast med næstformanden.

Er man klimatosse, hvis man interesserer sig for klima, miljø eller global opvarmning?

»Nej. Og nu stod jeg lige ved siden af Pia, da hun sagde det, og det var altså med et glimt i øjet, men det man ser på TV, er ikke altid det samme, når det bliver trykt i en avis, så virker det meget stærkere. Nej, de er sørme ikke tosser. Masser af vores unge aktivister er i høj grad optaget af klima.«

Men det er ikke en DF-dagsorden?

»Jo, dagsordenen er der; vi vil gerne have yderligere bevillinger til forskning og research i forhold til de klimaforandringer, der er. Men vi bryder os ikke om hysteriet, når unge mennesker står og græder på TV, når de tror, der kun er 13 år tilbage. Vi er interesseret i det her, men vi fører ikke an i det.«

Noget endeligt svar på, hvorfor Dansk Folkeparti går tilbage, har Søren Espersen ikke, men han henviser til Kristian Thulesen Dahls udtalelse om, at »Dansk Folkeparti er det kedeligste parti,« fordi de ikke kan sælge sig på alt det, de allerede har fået igennem – og heller ikke overbyder de andre partier i valgkampen.