Søren Espersen: Føtex må gøre, som de vil

Politisk næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, er uenig med sin partifælle Martin Henriksen, der vil boykotte Føtex, fordi butikken har skiltet på arabisk.

Foto: Keld Navntoft. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Integrationsordfører for Dansk Folkeparti Martin Henriksen (DF) vil boykotte Føtex, da en af kædens butikker i Sønderborg har skiltet på arabisk. Den beslutning er partifællen Søren Espersen (DF) lodret uenig i, skriver BT.

Han understreger, at butikkerne bestemmer deres egen markedsføring.

»Jeg synes, Føtex må gøre, som de vil. Det er op til dem, hvordan de vil markedsføre deres produkter - og på hvilket sprog der skal skiltes,« siger Søren Espersen, som er politisk næstformand i Dansk Folkeparti (DF).

Debatten begyndte at rase torsdag, efter BT.dk skrev om tilbudsskiltet fra Føtex i Sønderborg. Skiltet var på arabisk af hensyn til de mange asylansøgere, der handler i butikken, og det reagerede DFs integrationsordfører altså på ved at boykotte Føtex.

»Ligesom når vi tager syd for grænsen, så står tingene på dansk - det bestemmer butikkerne selv. Der er også mange butikker på den jyske vestkyst, som har tyske skilte af hensyn til turisterne,« siger Søren Espersen og tilføjer, at han har fortalt sin partifælle, at han er uenig med ham i sagen.

Tilbage i 2003 udtalte Søren Espersen, som dengang var partiets pressechef, sig til Politiken om Dansk Folkepartis hjemmeside. Partiet, som ellers er kendt for at lægger en hård kurs i indvandringsdebatten, havde oversat deres principprogram til blandt andet arabisk og hebraisk.

»Vi fik oversat vores principprogram på mange sprog - arabisk, hebraisk, tysk, fransk og så videre. I høj grad fordi det var væsentligt, at udenlandske journalister vidste, hvad vi stod for. Og på samme tid var der nogle i Danmark, som talte et andet sprog, men havde hørt de samme myter om DF. Derfor var det en god måde at servicere på. Jeg synes, det er en rigtig god idé med mange sprog. Så mange som muligt,« siger Søren Espersen til BT.

Selvom Martin Henriksen ikke selv vil handle i Føtex, vil han ikke blande sig i, hvad andre gør. Men han lægger ikke skjul på, at han mener, at skiltningen »bare er starten«.

»Jeg tror nu godt, asylansøgere kan forstå det, hvis man skriver -40 procent. De siger, det bare er en praktisk løsning. Men det er jo også bare en praktisk løsning, når man laver regler i svømmehaller, hvor mænd bliver udelukket i bestemte perioder, eller hvis man afskaffer svinekød i en børnehave. Men tilsammen giver det bare et indtryk af, at asylansøgere ikke behøver at tilpasse sig vores forhold, men at vi tilpasser os til dem. Og det, synes jeg, er forkert. Det forhindrer integration,« siger Martin Henriksen.