Søren Espersen er i chok over Information

Dansk Folkepartis udenrigsordfører er »rasende« og »chokeret« over forsidehistorie i Information, hvor han angiveligt står bag et forslag, han kalder »nazistisk«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagbladet Informations forside er i dag båret af historien »DF-profil: Kun statsborgerskab til folk med dansk blod«. Avisen bringer en bemærkelsesværdig historie om, at Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, foreslår, at man skal have »dansk blod i årerne« for at kunne får dansk statsborgerskab.

- Det har jeg aldrig nogensinde sagt, forklarer historiens hovedperson, der aldrig er blevet kontaktet af Information om historien. Søren Espersen er rystet og chokeret over, at Information har bragt en ’total løgn’ uden at have kontaktet ham.

Historien har avisen fra et interview med Søren Espersen, som den norske tabloidavis Verdens Gang har lavet for et par måneder siden. Men Information har ikke kontaktet Søren Espersen selv i forbindelse med historien.

- Jeg kunne aldrig nogensinde få de ord i min mund at tale om "dansk blod”. Det er jo et nazistisk forslag. Jeg aner ikke, hvor de har de ord fra, siger Søren Espersen, der først fik kendskab til historien i Information, efter avisen var gået i trykken i går aftes.

»Det er DF-bashing«

Søren Espersen stiller sig totalt uforstående over for, hvorfor han ikke blev konfronteret med historien i Verdens Gang, som ifølge Søren Espersen ikke nævner ordet blodprincip og ’dansk blod’, som Information gør flere steder i historien - uden dog at citere ham direkte for det.

- Jeg taler ofte med journalisten (fra Information, red.), og jeg er kendt for at være en politiker, der næsten altid tager telefonen, når journalister ringer til mig. Hvorfor gjorde Information ikke det? De har haft masser af overskud til at ringe til 28 politikere og eksperter, der forståeligt nok skyder tanken ned, forklarer Søren Espersen, der ser det som ren »DF-bashing«, når Information bringer sådan en historien til torvs.

- Det er ren hetz at lade som om, vi er nazister. Jeg er altid parat til at forsvare det, jeg har sagt. Men jeg synes, det er svært at forsvare noget, jeg aldrig har sagt, forklarer Søren Espersen.

Tanke efter amerikansk forbillede

Søren Espersen bekræfter, at han har snakket med Verdens Gang om en privat tanke om, hvordan processen om dansk statsborgerskab kan gøres lettere. Efter blandt andet amerikansk forbillede ønsker Søren Espersen, at det automatisk skal udløse dansk statsborgerskab, hvis en af ens forældre er danske statsborgere. Er det ikke tilfældet, skal det blive sværere end i dag at opnå statsborgerskab i Danmark.

- Det (forslaget, red.) ville indebære, at f.eks. min kone, som kommer fra England, ikke ville kunne blive dansk statsborger, men at vore børn kunne blive det, siger Søren Espersen ifølge Information.

- Har man ikke forældre med dansk statsborgerskab, skal der noget særligt til. Så skal man vise, at man har kunnet klare sig selv i mange år og gjort en indsats for det danske samfund. I dag får man nærmest automatisk statsborgerskab efter ti år, når man har bestået indfødsretsprøven, forklarer Søren Espersen til Berlingske. Han erkender, at forslaget ville være en stramning af reglerne i visse henseender, men »ligeså meget en forenkling af reglerne«.

Tanken blev vendt på Dansk Folkepartis sommergruppemøde sidste år. Men partiet ønskede at undersøge sagen nærmere, inden man ville fremsætte det som et officielt forslag.