Søges: Dansk støtte til Europæisk finansskat

Foto: Pressefoto. Margrete Auken (SF)
Læs mere
Fold sammen

I dag mødes finansministrene fra de 11 lande som arbejder på at indføre en finansskat. Det er tid til at Danmark kaster sig ind i kampen mod spekulanterne og bidrager til at stable en velfungerende finansskat på benene.

I dag mødes 11 finansministre fra forskellige europæiske lande for at diskutere, hvordan de kan få trukket arbejdet med en europæisk finansskat (FTT) tilbage på sporet. Det sker på initiativ fra hhv. den franske og østrigske finansminister som vil give et rygstød til finansskatten og styrke arbejdet landene imellem. Det har nemlig vist sig at være lidt af en udfordring at mobilisere tekniske kapaciteter eftersom Europa-Kommissionen ikke har mandat til at bidrage til arbejdet.

Det er en god anledning til at minde regeringen om at det er på høje tid at Danmark kommer med i kampen og bidrager med den nødvendige viden og tekniske støtte til at indrette finansskatten som indtil nu 11 lande med Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien i spidsen ønsker skal se dagens lys. Jo hurtigere Danmark er en del af projektet, jo mere indflydelse får vi på den endelige udformning af skatten. Lad mig minde om at dem finansskatten har opbakning fra, er blandt vores vigtigste samhandelspartnere i EU, dertil den konservative EU-Kommission, et flertal af europæiske borgere og en lang række økonomer og eksperter.

Særligt bør den danske regering huske på at selvom den har holdt sig udenfor, er det ikke ensbetydende med at Danmark og danske finansinstitutter vil være undtaget. Hvis skatten indføres i 11 andre EU-lande, vil danske virksomheder og finansielle institutioner alligevel blive opkrævet skat for transaktioner med aktiver med tilknytning til FTT-zonen. Den regel kan og skal medvirke til at undgå at nogen søger at gemme sig i skattely.

Finansskatten har til formål at skære toppen af finanssektorens destruktive højfrekvenshandel og føre mere likviditet tilbage til den reelle økonomi. Det er sundt for den almindelige samfundsøkonomi som alle os normale mennesker har at gøre med til dagligt - der hvor der skabes job og foretages de langsigtede investeringer som er så tiltrængte i Europa lige nu.

I dag er aktiehandlen endnu styret af computere der kan købe og sælge tusinde gange i sekundet - i USA skifter den gennemsnitlige aktie hænder hver 22. sekund. Det er fuldstændig ude af trit med virkeligheden og har skabt et vakkelvornt finansielt system hvor lokale kriser lynhurtigt bliver globale.

Det giver økonomisk mening at begrænse den slags skadelig finansiel aktivitet. Og det giver politisk mening at lade finanssektoren bidrage mere til den reelle samfundsøkonomi. Så kom nu Danmark: Støt op om en europæisk finansskat!