Socialrådgivere om dagpengeret: Lad alt arbejde tælle med

Dansk Socialrådgiverforening er positiv over for den såkaldte kontomodel, hvor selv helt korte ansættelser udløser ret til dagpenge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagpengekommissionen arbejder ifølge Politiken med to modeller for genoptjening af dagpenge. Dansk Socialrådgiverforening er positiv over for den ene, nemlig den såkaldte kontomodel.

»Hvis man skal tage perspektivet fra nogle af dem med dårligst tilknytning til arbejdsmarkedet, så vil kontomodellen klart være at foretrække,« siger formand Majbrit Berlau.

Kontomodellen går ud på, at selv helt korte ansættelser giver ret til dagpenge. Her får ledige en konto, hvor de kan se, hvor mange dagpenge de har sparet op.

»Fordelen er, at alle de småjob, som ledige i dag har adgang til, vil kunne tælle med. Det styrker motivationen. Der er ingen tvivl om, at det er et klart stort incitament for folk på kontanthjælp at få adgang til dagpenge igen. Det giver tryghed, og der er højere status i at være på dagpenge. At være i a-kassen giver også et andet branchenetværk, end når man er på kontanthjælp,« siger Majbrit Berlau.

Hun er især positiv over for modellen, hvis barselsvikariater, job med løntilskud og jobrotation også tæller med i genoptjeningsregnskabet.

Kritikere af kontomodellen frygter dog, at modellen øger risikoen for, at nogen spekulerer i at tage korte job og være mere på dagpenge. Men frygten for misbrug af systemet må ikke afgøre, hvordan det skrues sammen, mener socialrådgiverformanden.

»Vi skal prøve at lade være med at skrue et system sammen af skræk for, at enkelte kan finde på at misbruge det. Lad os skrue et system sammen, som er med til at skabe den fleksibilitet og tryghed, vi har bygget vores arbejdsmarked op om,« siger hun.

Hun advarer samtidig mod mistænkeliggørelse af de arbejdsløse.

»Det er den fejl, der i høj grad er i systemet i dag. Vi bruger rigtig mange af vores kræfter på at kontrollere og mistænkeliggøre i stedet for at bruge kræfterne på at skabe adgang til arbejdsmarkedet og kompetenceløfte de ledige,« siger Majbrit Berlau.

Den anden model, Dagpengekommissionen ifølge Politiken arbejder med, hedder trappemodellen. Den forkorter genoptjeningskravet til eksempelvis et halvt år, til gengæld nedtrappes dagpengeydelsen over tid.

Dagpengekommissionen afleverer sine anbefalinger til et mindre bureaukratisk og bedre dagpengesystem i september 2015.