Socialministeren sikrer handicappede flere klagemuligheder

Danske handicappede kan nu føre deres klagesag videre op til FNs handicapkomite. Det er et vigtigt og stort skridt, siger Annette Vilhelmsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Handicappede har fredag fået en ny ankemulighed i deres klagesager.
Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har tilsluttet Danmark tillægsprotokollen til FNs handicapkonvention, og dermed får handicappede en ekstra mulighed for at få vurderet deres sag ved FNs handicapkomite.

»Vi tiltræder tillægsprotokollen til FNs handicapkonvention for at give handicappede mulighed for at få klagesager afgjort gennem FNs handicapkomite, hvis man mener, ens rettigheder er blevet krænket nationalt. For mennesker med handicap er det et stort og vigtigt skridt at få deres retsstilling styrket. Det er et stærkt signal om, at vi tager vores internationale forpligtelser alvorligt, og det har været et stort ønske fra Dansk Handicap Forbunds side, at vi tilsluttede os den,« siger Annette Vilhelmsen.

I starten af oktober udgav SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, en undersøgelse, der viste, at 23 procent af personer med et større fysisk handicap og 32 procent med et større psykisk handicap oplevede diskrimination. Diskriminationen fandt sted på arbejdspladser, på uddannelserne og i mødet med sundhedssystemet.

Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), er meget tilfreds med ministerens beslutning og ser en stor signaleffekt over for handicappede.

»Dermed anerkender de, at personer med et stort handicap kan blive diskrimineret. Og i sidste ende, betyder det, at vi kan få nogen til at kigge ind i Danmark, for at se, om vi lever op til vores internationale forpligtelser. Det betyder rigtigt meget, fordi vi engang imellem i Danmark er lidt - i gåseøjne - selvfede,« siger han.

Den danske tilslutning til tillægsprotokollen betyder, at komiteen kan komme på besøg i Danmark, hvis de ser en systematisk krænkelse af rettigheder i landet.

»Det styrker handicappedes retssikkerhed i forhold til, at Danmark skal efterleve internationale konventioner, og fordi komiteen kan gå ind og anbefale Danmark, at man kan tage nogle bestemt initiativer, som afskaffer diskriminationen. For når nu diskriminationen er der, så er det vigtigt, at den elimineres,« siger Stig Langvad.