Socialminister vil have skilsmissepakke

Det skal ikke være muligt at chikanere en forælder ud af et barns liv under samværssager. Socialminister Manu Sareen vil derfor kigge lovgivningen efter i sømmene.

I op mod 800 sager årligt har børn og forældre mistet kontakten med hinanden, fordi den ene forælder har haft held med at genere og forsinke en samværssag. Men det skal ikke længere kunne lade sig gøre, lyder det fra social- og børneminister Manu Sareen (R), efter han onsdag har afholdt møde med Folketingets socialordførere. Nu vil ministeren sætte en skilsmissepakke sammen, bebuder han.

»Jeg kan ikke – hverken som far eller politiker – fatte, hvordan det nogensinde kan være godt for et barn, at man afbryder forbindelsen til én af barnets forældre, blot fordi den anden forælder ønsker det. Jeg kan godt forstå, at følelserne kan løbe af med én. Men det retfærdiggør ikke, at chikane kan betale sig. Vi svigter både børn og forældre. Derfor bliver vi nødt til at gribe politisk ind for at få sat en stopper for det,« siger socialminister han i en skriftlig udtalelse.

Mødet er blevet afholdt, efter TV 2 for et par uger siden viste dokumentarserien »Med børnene som våben«. Serien afdækker et system, hvor stridende skilsmisseforældre chikanerer samværet. Det fik flere politikere til at komme på banen. Blandt andet venstres socialordfører Eyvind Vesselbo (V), der indkaldte ministeren til åbent samråd om problemet. Og ifølge socialministeren var der på mødet onsdag enighed mellem socialordførerne og ministeren selv om, at lovgivningen skal kigges efter i sømmene.

»Uanset partiskel er vi alle dybt berørte og optagede af, hvordan vi får strammet op. Jeg håber derfor på en bred politisk aftale, som hjælper de skilsmisseramte familier og ikke mindst de involverede børn. Vi vil også se på, hvordan vi med en tidlig indsats kan hjælpe forældrene til at bevare fokus på barnet og selv blive i stand til at tackle den livskrise, det er, at gå fra hinanden og pludselig skulle deles om børnene,« siger Manu Sareen.

Blandt andet vil ministeren nu udstyre statsforvaltningen med sanktionsmuligheder over for forældre, der modarbejder samværet.