Socialminister: Der skal fortsat ske forbedringer for anbragte børn

En ny undersøgelse viser, at de fleste anbragte børn trives, men der er stadig et ønske om forbedringer, lyder det fra socialminister Manu Sareen. Det er særligt de børn, som er anbragt på en døgninstitution, der skal tages hånd om.

ARKIVFOTO: Minister for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, Manu Sareen, på sit kontor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Selvom de fleste anbragte børn har det godt, skal der fortsat ske forbedringer på området. Det slår socialminister Manu Sareen (R) fast.

»Udfordringen er nu, at vi selvfølgelig skal tage fat i de børn, der ikke trives, for dem er der en del af, og dem skal vi selvfølgelig holde fast i,« siger socialministeren.

Udmeldingen kommer på baggrund af en undersøgelse af anbragte børns trivsel, som viser, at 80 procent af børnene har det godt eller ligefrem meget godt med at være anbragt i en plejefamilie. Dog er det kun 6 ud af 10 børn, som er anbragt på en døgninstitution, der er tilfredse. Og derfor er det særligt børn på de sociale døgntilbud, der nu skal fokuseres på, lyder det fra Manu Sareen.

»Vi ved, at børn og unge på døgninstitutioner typisk har tungere sager, end dem der er anbragt i plejefamilie. Mange af dem vil gerne have en ganske almindelig familie med spisetider, hvor man sidder rundt om et bord med mor og far. Det har man ikke på samme måder på en døgninstitution, hvor der jo er forskellige vagter og nattevagter, og det ved børnene udmærket godt,« siger han.

Selvom ministeren glæder sig over undersøgelsen konklusion, forsikrer han, at det ikke betyder, at man nu blot læner sig tilbage.

»Der ikke på nogen som helst måde grund til, råd til eller bare lyst til at læne sig tilbage. Det her er små mennesker, som har haft en frygtelig hård start på deres liv, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at værne om det og sørge for, at de får en fortsat god mulighed for at få en uddannelse, en familie og et liv, som indeholder de ting, både du og jeg kan lide,« siger Manu Sareen.

Det er særligt i forhold til anbragte børns skolegang og uddannelse, der skal sættes ind.

»Børn med tungere sager kan have flere udfordringer, og det betyder, at det socialtilsyn, som tager ud og holder øje med mange af institutionerne, skal være med til at løfte kvaliteten. Det skal være på det sociale, men også med henblik på at få de her børn til at få sig en uddannelse,« siger han.

Det er SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der for første gang nogensinde har kortlagt anbragte børns trivsel. 1.400 anbragte børn har været en del af kortlægningen.