Sociale bedragere skal bankes op

Kommunerne mener, at sociale bedragere har får let spil og vil derfor have lov til besøge private hjem for at tjekke, hvem der overnatter i boligen

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sociale bedragere har alt for let spil i Danmark. Det mener flere af kommunernes kontrolgrupper, som nu beder regeringen om at få flere og kraftigere redskaber til at afsløre bedrageriet.

80 ud af landets 98 kommuner har skrevet til regeringen med opfordringer til lovændringer, der kan give kommunerne flere muligheder for at afsløre socialt bedrageri. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kontrolgrupperne i kommunerne ønsker blandt andet mulighed for at foretage uanmeldte besøg i private hjem. De vil have tilladelse til at besøge de såkaldte "fædrehoteller", hvor flere enlige mænd bor i en lille lejlighed.

De beder om ret til systematisk at overvåge boliger og biler samt om direkte adgang til at indhente kontoudtog fra banker fra formodede kærester eller samlevere til kvinder, der siger, at de er enlige forsørgere.

- Vi har brug for, at Folketinget giver os nogle flere redskaber til at afsløre bedrageriet. Fik vi flere redskaber, ville vi mere effektivt kunne standse det sociale bedrageri til stor gavn for samfundets økonomi og for borgernes retfærdighedsfølelse, siger Peter Møller, der leder Kontrolgruppen i Ishøj.

Formanden for Folketingets socialudvalg, Martin Henriksen (DF), mener, at regeringen skal være imødekommende, når kommunerne beder om skrappere metoder til at afsløre sociale bedragere.

- Folk, der har brug for hjælp fra det offentlige skal have hjælp. Men de, der snyder, skal til gengæld have en over nakken. Men det kræver, at det bliver opdaget, siger Martin Henriksen i en pressemeddelelse.

/ritzau/