Socialdemokratisk viceborgmester går i rette med borgmester på Frederiksberg: »Selvfølgelig kan man finde noget at spare på«

Frederiksbergs konservative borgmester påstår, at han ikke kan effektivisere for de 54 mio. kr., som kommunen har udsigt til at skulle af med som følge af regeringens udspil til en udligningsreform. Den socialdemokratiske 2. viceborgmester påpeger dog, at man det seneste årti har effektiviseret for langt større beløb.

Den socialdemokratiske viceborgmester på Frederiksberg mener godt, at man kan effektivisere yderligere i kommunen. Derfor er det »rasende uambitiøst«, når den konservative borgmester bebuder skattestigninger som følge af regeringens udligningsreform, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald/Ritzau Scanpix

Som følge af regeringens udspil til en udligningsreform står Frederiksberg Kommune til at skulle af med mindst 54 mio. kr., og det fik for nylig kommunens konservative borgmester, Simon Aggesen, til at sige til Berlingske, at han ikke så nogen anden udvej end at hæve skatten på Frederiksberg.

Men det, mener kommunens 2. viceborgmester, Michael Vindfeldt (S), er grænsende til »en falliterklæring«.

»Det var ikke indregnet i budgettet, at vi skulle betale 54 mio. kr. mere i udligning, men det er rasende uambitiøst, hvis man som borgmester allerede nu siger, at den opgave kan vi ikke løse, så vi bliver nødt til at hæve skatten,« siger Michael Vindfeldt.

Han påpeger, at man i kommunen har effektiviseret for mellem 30 og 100 mio. kr. årligt de seneste ti år.

Borgmester Simon Aggesen bekræfter over for Berlingske, at Frederiksberg over de sidste ti år har effektiviseret for 800 mio. kr.

Han har desuden sagt til Berlingske, at »der er nogle småting, vi kan gøre bedre, men vi driver i forvejen en af Danmarks mest effektive kommuner og kan ikke finde 54 mio. kr. over et budgetår eller to.«

Men argumentet om, at der ikke skulle være mulighed for at effektivisere yderligere, køber Michael Vindfeldt ikke.

»Det gør jeg ikke, for vi gør det stort set hvert eneste år. Man har over de sidste ti år effektiviseret for over 800 mio. kr., og Frederiksberg er en økonomi på over fem mia. kr., så selvfølgelig kan man finde noget at spare på,« siger han.

»Hvis Socialdemokratiets melding er et udtryk for en ny linje, hvor man – modsat tidligere – vil gå forrest for at pege på nye effektiviseringer og samtidig afholde sig fra at pege på nye merudgifter, så vil det selvfølgelig gøre opgaven en smule lettere.«


Det kommer til at gøre ondt

Ifølge Simon Aggesen skal man dog netop se ekstraregningen på 54 mio. kr. i lyset af de seneste ti års effektiviseringer. Nu er de lavthængende frugter nemlig plukket, og derfor vil det kunne mærkes, hvis man vil effektivisere yderligere.

»Som borgmester bliver jeg nødt til at sige til vores borgere, at vi ikke kommer til at finde de penge, uden at vores borgere kan mærke det. Enten ved at vi skal tage nogle effektiviseringer, som gør ondt, fordi det er reelle besparelser, eller fordi vi må hæve kommuneskatten,« siger borgmesteren.

Han påpeger desuden, at effektiviseringer i forbindelse med kommunale udligningskroner ikke kan sammenlignes med de hidtidige effektiviseringer.

»Det her er ikke penge, som vi kan geninvestere i spændende ting som øget klimaindsats eller højere normeringer i daginstitutioner og ældrepleje. Det er penge, som vi ene og alene skal effektivisere os til for at sende dem et andet sted hen,« siger han.

Simon Aggesen ser dog en mulig positiv vinkel på sin 2. viceborgmesters udmelding:

»Hvis Socialdemokratiets melding er et udtryk for en ny linje, hvor man – modsat tidligere – vil gå forrest for at pege på nye effektiviseringer og samtidig afholde sig fra at pege på nye merudgifter, så vil det selvfølgelig gøre opgaven en smule lettere.«