Socialdemokratisk folketingsmedlem efter afsløringer af nye krænkelsessager: »Vi har ikke gjort det godt nok«

Berlingske beskrev i weekenden en række nye krænkelsessager i Socialdemokratiet. Statsminister Mette Frederiksen har endnu ikke ønsket at udtale sig om sagerne. Nu påpeger medlem af folketingsgruppen, at partiet ikke har gjort det godt nok.

Statsminister Mette Frederiksen har endnu ikke ønsket at udtale sig om de krænkelsessager, Berlingske første gang omtalte i søndags. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom kritikerne har stået i kø, har statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af Socialdemokratiets folketingsgruppe hidtil ikke ønsket at udtale sig om de nye krænkelsessager fra partiet, som Berlingske kunne beskrive denne weekend.

Her kom det frem, at en nu tidligere ansat har krænket syv kvinder på Christiansborg, og kritikken kommer nu ikke længere kun udefra, men også fra partiets inderste rækker.

Tirsdag tog folketingsmedlem Birgitte Vind som den første bladet fra munden, og udtalte hård kritik af sit eget parti og dets håndtering af krænkelsessagerne.

Det skriver Politiken.

»Alle sager er ulykkelige. Det vidner om, at vi generelt set ikke har gjort det godt nok, at vi stadig har et stykke vej, og det skal vi da gøre bedre. Det kan næsten ikke siges anderledes, for ingen kan være tilfredse med det, der er sket gennem tiden. Længere er den ikke,« siger Birgitte Vind til Politiken.

Det fremgår af Berlingskes historie søndag, at praktikanten Hanne Agergaard blev slikket i ansigtet af en tidligere mandlig ansat i Socialdemokratiet, og at hun oplevede, at partiet ikke tog hendes sag alvorligt, da hun forsøgte at gøre opmærksom på oplevelsen.

Fat i nældens rod

Tirsdag udtaler Birgitte Vind, at hun ikke vil gå ind i den konkrete sag, men at hun håber, at sagen ikke får betydning for, om andre ansatte, der føler sig krænkede, har mod på at gøre partiet opmærksom på dette.

Birgitte Vind udtaler også, at kulturændringen i hendes optik handler om at tage fat om nældens rod og »få gjort noget ved det«. Derfor ser hun positivt på, at partiet nu har implementeret et kodeks og »nogle klare retningslinjer«.

Hun er ikke den eneste fra Socialdemokratiets midte, der tirsdag udtaler sig i kølvandet på krænkelsessagerne.

Tirsdag har Jan Juul Christensen, partisekretær i Socialdemokratiet, udtalt til Jyllands-Posten, at Socialdemokratiet har et problem med sexisme og krænkelseskultur.

»Det tager tid, før alle i hele partiet forstår alvoren i det her. Vi har behov for at arbejde med det her og sætte fokus på det, og det synes jeg, at vi er i gang med at gøre,« siger Jan Juul Christensen til Jyllands-Posten.

Tavshed møder kritik

Tavsheden fra regeringspartiet har vakt forundring blandt andre partier på Christiansborg. Især fordi Mette Frederiksen sidste år var meget tydelig om, at hun bakkede op om kvinder, der stod frem med krænkelsessager, og at det var et ledelsesansvar at ændre kulturen og skride ind.

Enhedslistens Pernille Skipper har i dag udtalt, at de mange episoder tyder på, at »der kan være tale om en seriekrænker«, og at ledelsen i Socialdemokratiet har draget konsekvenserne »alt for sent«. Hun synes, at det er »meget mærkeligt«, at Mette Frederiksen ikke vil forklare sig.

Den forundring er Pernille Skipper ikke alene om, for i Dansk Folkeparti retter ligestillingsordfører Liselott Blixt en hård kritik mod statsministeren.

»Det kendetegner statsministeren, at hun gerne vil råbe op på sociale medier, men når der er kritiske historier om hendes eget parti, er hun tavs. Det er meget uværdigt for en statsminister.«