Socialdemokratisk eksminister ser ud til at undgå kup

Med 75 stemmer for og 24 imod er Mette Gjerskov (S) indstillet som folketingskandidat i Roskilde.

Eksminister Mette Gjerskov (S) er indstillet som folketingskandidat af generalforsamlingen i partiforeningen i Roskilde. Det oplyser kredsformand Daniel Prehn. Det skriver Ritzau, lørdag den 17. marts 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Eksminister Mette Gjerskov (S) ser ud til at have afværget det, der kunne minde lidt om et kupforsøg i Roskilde.

Lørdag blev hun indstillet som folketingskandidat af generalforsamlingen i partiforeningen i Roskilde. Det oplyser kredsformand Daniel Prehn.

Det skete med stemmerne 75 for og 24 imod.

Partifællen Niels Jespersen, bosat på Nørrebro i København, har ellers meldt sig som modkandidat, efter at Gjerskov blandt andet er blevet kritiseret for at gøre for lidt for Roskilde.

Det er dog først mandag, at kredsforeningen i Roskilde skal tage endelig stilling. Men nu har partiforeningen altså indstillet Gjerskov.

»Jeg er rørt over alle de mange mennesker, som har rejst sig op og sagt pæne ord om mig«, siger Gjerskov om lørdagens generalforsamling i partiforeningen.

»Det sker normalt kun til en afskedsreception, og så var det godt at vide, at det ikke var en afskedsreception, men at det var en opbakning, som de også stemte efter.«

»På den måde var det en rigtig god oplevelse. Men intet er sikret endnu. En generalforsamling i en kreds kan man aldrig vide, hvordan ender,« siger den tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Ifølge Daniel Prehn er det stort set de samme mennesker fra partiforeningen, som kommer til mandagens generalforsamling i Roskildekredsen.

For at stille op skal en kandidat have opbakning fra 25 personer, såkaldte stillere.

Opnår ingen af kandidaterne to tredjedele af stemmerne på generalforsamlingen, er det en urafstemning blandt medlemmerne i kredsen, der skal afgøre valget.

Unavngivne kilder omkring Socialdemokratiet spekulerer ifølge Politiken i, om partitoppen har en finger med i spillet om at vippe Gjerskov af pinden, fordi hun ved flere lejligheder er gået imod partilinjen. For eksempel omkring udlændingepolitikken.

Til Altinget har Niels Jespersen afvist, at S-ledelsen har fået ham til at stille op. Han bekendtgjorde sit kandidatur i mandags.

»Jeg er flere gange blevet bedt om at stille op andre steder, men jeg har sagt nej, fordi jeg ikke kunne se mig selv der.«

»Da jeg blev spurgt af flere fra Roskilde, sagde jeg ja, for jeg kender borgmesteren fra min ungdom, jeg kan lide den måde, hun formår at samle folk om Socialdemokratiet på, og jeg kan se mig selv som en god repræsentant for Roskilde,« sagde Niels Jespersen fredag.