Socialdemokratiets velfærdslov mødes med skepsis fra V og DF: Gammel vin på nye flasker

Socialdemokratiet vil indføre en ny velfærdslov til gavn for ældre, børn og unge. Venstre mener, det »er noget luftigt snak«, mens Dansk Folkeparti påpeger, at »en lov er en lov, indtil der vedtages en ny«.

Thomas Gyldal (S), borgmester i Herlev, og Socialdemokratiets Mette Frederiksen præsenterede mandag middag et velfærdsudspil i Learning Lab Herlev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets første store udspil i valgkampen, velfærdsudspillet, blev mandag præsenteret i Herlev,  og mødes med skepsis fra Venstre og Dansk Folkeparti.

»Overordnet set er det gammel vin på nye flasker. Socialdemokratiet forsøger at give indtryk af, at velfærdsloven er mere, end den er,« lyder det fra Kristian Thulesen Dahl, formand i Dansk Folkeparti.

I Socialdemokratiets nye udspil foreslår partiet en velfærdslov. Loven skal sikre, at det offentlige forbrug på ældre og børn automatisk følger udviklingen i antallet af ældre og børn, altså det demografiske træk.

Derudover foreslår partiet at lægge loft over, hvor mange penge det offentlige bruger på konsulenter. Ifølge Socialdemokratiet skal der findes tre milliarder fra de færre konsulenter, hvilket i stedet skal gå til velfærd.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl har regeringen, de Radikale og Dansk Folkeparti allerede i deres aftale om seniorpension aftalt finansiering fra begrænsninger af konsulenter i staten, og hvad angår selve velfærdsloven, »er det svært at finde ud af, hvad det egentlig handler om«.

»Mette Frederiksen siger, at hvis vi eksempelvis oplever økonomisk tilbagegang, skal tingene revurderes. Det er svært at se, at deres forslag binder mere end i dag. En lov er en lov indtil der vedtages en ny. Hvis man vedtager en velfærdslov og efterfølgende laver en finanslov, som fordeler pengene anderledes, så er finansloven gældende,« siger DF-formanden.

Alligevel påpeger Kristian Thulesen Dahl, at det for DF er indholdet, der er det afgørende.

»Om man kalder det velfærdslov eller velfærdsløfte betyder ikke noget for os. Vi er parate til at gennemføre det, uanset hvad man kalder det.«

Fugle og luft

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener, Socialdemokratiets forslag »er noget luftigt snak«.

»Der er ikke noget konkret, det er fugle på taget. Men anggående diskussionen om velfærden kan man jo sige, at vi i sidste uge præsenterede vores velfærdsløfte, hvor vi også klart siger, at vi vil prioritere den demografiske udvikling,« siger han:

»Forskellen på det, vi og Socialdemokratiet har fremlagt, er, at vi har en økonomisk plan. Det har vi endnu ikke set fra Socialdemokratiet. Men vi ved, at de vil sætte skatter og afgifter op, og det er ikke den vej, vi mener, vi skal gå.«

Hvorfor er det ikke konkret? S siger jo f.eks., at der skal skæres ned på konsulentarbejde i kommunerne, regionerne og staten.

»Der er ikke kommet nogen økonomisk plan fra S endnu. Og man kan vel ikke sige, at de tre milliarder er hele finansieringen af deres udspil. Det er små peanuts, der er lagt på bordet. Men det er en god idé – hvilket jeg også har sagt – at se på, hvordan vi gør konsulentudgifterne i den offentlige sektor mindre.«

»Vi mangler at se det samlede økonomiske billede fra Socialdemokratiet. Men de lægger jo op til, at skatterne skal stige.«

Er det ikke en god idé at indføre en decideret lov, som sikrer, at den siddende regering skal overholde nogle mål på velfærden?

»Vi bruger finanslovene frem til 2025 på at sikre, at vi leverer det, der skal til. Den måde, mener vi, giver mening. Det andet er bare en teknisk diskussion om en lov eller ej. Det vigtige er, hvordan finanslovene bliver prioriteret. Vi har givet et løfte på 69. mia. kroner til velfærd frem mod 2025.«