Socialdemokratiets mærkesag er undladt i ny aftale, men de vil »gøre alt, hvad vi kan for at få det gennemført«

Ét af de emner som har været helt centrale for Socialdemokratiet under valgkampen er ikke nævnt i den nye politiske aftale, som rød blok fremlagde sent i aftes. Nemlig retten til en tidlig og værdig tilbagetrækning. Det har mødt kritik, men flere fagorganisationer er positivt stemt over for S-regeringens løfte om at arbejde videre for sagen.

Socialdemokartiet erkender, at de ikke er i mål, når det gælder retten til tidlig og værdig pension. De vil arbejde for et flertal i Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Et af Socialdemokratiets centrale temaer under valgkampen har vist sig at være fraværende i den nye politiske aftale, som Mette Frederiksen og rød bloks øvrige partiledere fremlagde kort før midnat tirsdag.

Her fremlagde partierne den politiske aftale, som de er nået til enighed om i løbet af seneste 20 dages forhandlinger. Men retten til en tidlig og værdig pension for de mest nedslidte på arbejdsmarkedet er ikke et af punkterne. Til trods for at det har været en mærkesag for Socialdemokratiet i deres kampagne for at sikre sig regeringsmagten.

Den nye S-regering vil til gengælg gennemgøre den tidligere VLAK-regerings aftale om seniorpension, som blev indgået sammen med Radikale Venstre og Dansk Folkeparti.

Hos Ældre Sagen affinder direktør Bjarne Hastrup sig med fraværet af Socialdemokratiets løfte i den nye aftale. Man tager, hvad man kan få, forklarer han.

»Det der betyder mest for os i øjeblikket er, at der bliver lavet en lovgivning om seniorpension, så de nedslidte kan trække sig tilbage på en værdig måde. VLAK-regerings seniorpension er de duer, der ligger klar i ovnen. Der skal bare tændes for den. Aftalen her er, hvad vi kan få. Alt andet er duer på taget,« siger Bjarne Hastrup.

Han håber, at det bliver uafhængige parter, der skal vurdere, hvornår en person er nedslidt og altså ikke kommunerne selv.

»Vi må se om folketingets partier bagefter kan finde nogle endnu bedre ordninger. Det er vi klar til at diskutere med dem. Men vi skal have nogle hurtige erfaringer og en hurtig evaluering for at se, om det nu også kommer til at fungere. Vi er blevet skuffet før,« siger Bjarne Hastrup.

Fagforeningen 3F vil gerne have fundet en løsning for de mange nedslidte, som har arbejdet hele livet, og som har svært ved at fortsætte sådan. Formand for 3F, Per Christensen, er positivt stemt, selvom Socialdemokratiets mærkesag ikke er skrevet ind i den nye aftale.

»Jeg er meget tilfreds med, at Mette Frederiksen igen har understreget, at det bliver en hovedopgave for den nye regering at arbejde for differentieret pension. Man har tidligere bebudet en dialog med arbejdsmarkedets parter om en model for dette, og det arbejde ser vi frem til i 3F. Der skal findes en løsning for de mange, der er slidt ned efter et langt arbejdsliv,« skriver han i en mail.

Ligeledes positiv forholder Lizette Riisgaard, Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, sig.

»Jeg kan forstå på Mette Frederiksen, at hun fortsætter kampen for en tidlig tilbagetrækning for de grupper, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har været der i mange år. Det er jeg meget tilfreds med, for det er der brug for. Men det kræver jo, at den kommende regering kan skaffe et flertal. Fagbevægelsen bidrager naturligvis gerne til at finde en løsning, og derfor er jeg glad for, at den kommende statsminister allerede nu har lovet at indkalde arbejdsmarkedets parter til en drøftelse om at finde en løsning«, oplyser hun til Berlingske.

S vil fortsætte arbejdet

Èn af de danskere, som aftalen berører er den 59-årige Arne Juhl, der de seneste 39 år har arbejdet på bryggeriet i Fuglsang i Haderslev.

Under valgkampen lod Socialdemokratiet forstå, at nu var det Arnes tur til en værdig pension. Landet over hang han portrætteret på partiets valgplakater med varslet om, at der skulle gøres noget for de nedslidte. Dem, der ligesom Arne, har fået nyt knæ og slidt det andet op.

Og Arne Juhl er ikke tilfreds med Socialdemokratiets resultat, som ikke har fået skrevet ind i den nye aftale, at man som nedslidt skal kunne gå tidligere på pension.

Fungerende politiskordfører hos Socialdemokratiet, Mattias Tesfaye, fortæller Berlingske, at S vil »gøre alt, hvad vi kan for at få det gennemført.«

»Jeg synes, at det er godt, at Arne ikke bare render rundt og jubler, men fastholder en sund skepsis overfor Christiansborg. Det kan jeg godt forstå efter erfarignerne med efterlønsordningerne. Men der er grund til at glæde sig over, at vi er kommet et skridt længere. Vi er ikke i mål, og jeg vil ikke bilde folk ind, at det er løst, for det er det ikke, og det er stadig usikkert, om vi kan få samlet mandaterne bag forslaget,« siger Mattias Tesfaye.

Og i Socialdemokratiet er de tilfredse, fortæller han.

»Det har for os handlet om ikke at afskrive os muligheden for at kunne gennemføre det og for at få dannet en socialdemokratiets regering, så vi kan få udarbejdet et forslag og få indkaldt til forhandlinger. Det er et skrift ad gangen, og vi har taget et væsentlgit skrift i aftes,« siger han og fortsætter:

»Langt det mest politik, som en ny regering kommer til at gennemføre, står ikke i sådan en aftale. Aftalen fortæller noget om, hvad fællesmængden er mellem de fire partier.  Vi håber, at vi - når krudtrøgen fra valgkampen har lagt sig - kan finde de sidste 40 mandater, som vi mangler for et flertal og håber, at andre partier - måske Dansk Folkeparti - vil kunne se sig selv i et sådant konkret forslag. Vi må klippe en hæl, hugge en tå og bøje os mod hinanden i forsøget på at realisere det.«