Socialdemokratiet vil sløjfe støtten til muslimske friskoler

Socialdemokratiet ændrer kurs i debatten om muslimske friskoler og er nu klar med et konkret forslag om at droppe offentlig støtte til skoler, hvor over halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund. DF, SF og K er åbne for forslaget, som dog kan være i strid med loven.

Socialdemokratiets integrationsordfører, Dan Jørgensen, er klar med et nyt forslag om at sløjfe støtten til friskoler, hvor mere end halvdelen af eleverne har udenlandsk baggrund. DF og K bakker op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børns skolegang handler om mere end kommasætning og kvadratrod. Det drejer sig også om værdier og at blive uddannet til det danske samfund.

På den baggrund er Socialdemokratiet nu klar med et konkret forslag om at sløjfe det økonomiske tilskud fra staten til friskoler med en andel af børn med udenlandsk baggrund på over 50 pct. Reelt ønsker man helt at lukke en stribe muslimske friskoler.

En vækst i antallet af skolerne samt flere eksempler på »parallelskoler med andre spilleregler« har fået partiet til at ændre kurs på området, påpeger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen.

»Når børn går i skole skal det være noget, der styrker integrationen og ikke det modsatte. Skolen er et sted, hvor mans selvfølgelig lærer at læse, skrive og regne, men det er også et sted, hvor man tilegner sig nogle værdier, og hvor man gør sig klar til at være en aktiv borger i Danmark og en del af det danske fællesskab. Derfor skal man være meget opmærksom på, når der er skoler, hvor det direkte modsatte sker,« siger han.

Antallet af elever på muslimske friskoler er ifølge en analyse fra Tænketanken Kraka steget fra 3.300 i 2007 til 4.800 i 2015. Antallet af registrerede muslimske friskoler er steget til 26 siden 2007, heraf menes ti at ligge i København.

Som eksempler på muslimske friskoler, der med socialdemokratiske briller har misligholdt forpligtelsen til at danne sine elever ud i kunsten folkestyre og frihedsrettigheder, peger Dan Jørgensen bl.a. på omtalte sager om friskoler, der har brugt statslige midler til at sende drengeelever på pilgrimsture til Mekka samt personale, der frarådede piger at få en kæreste.

Desuden har Berlingske beskrevet, hvordan en viceskoleleder via en hjemmeside rådgav om, at muslimer ikke må have ikke-muslimske venner eller deltage i fejring af jul, fødselsdage eller fastelavn.

»Den type behandling af børn med udenlandsk baggrund er ikke noget, der styrker integrationen, men noget, der svækker integrationen. Vi har en lang friskoletradition i Danmark, og vi er ikke ude på at forbyde alle skoler, der kunne have et vist tankesæt, men i forhold til børn med udenlandsk baggrund er der et særligt problem,« siger Dan Jørgensen.

Muligt flertal for forslaget

Allerede sidste år valgte et politisk flertal at skærpe tilsynet med landets friskoler. Og ifølge en aktindsigt, som Altinget forleden bragte, har det ført til, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) i øjeblikket har syv muslimske friskoler under lup hensyn til »frihed og folkestyre«.

Men Socialdemokratiet vil altså gå endnu længere og helt trække støtten til friskoler med en stor elevandel af anden etnisk herkomst - der skal dog gøres enkelte undtagelser for ikke at ramme internationale skoler generelt, forklarer Dan Jørgensen.

SF er åbne for idéen, hvis man samtidig kigger på forældres indkomst og uddannelsesniveau. Også De Konservative er positive, og i Dansk Folkeparti kalder undervisningsordfører Alex Ahrendtsen det ligefrem »fantastisk«, at Dan Jørgensen og S nu er klar til at lukke de muslimske friskoler.

Efter at have undersøgt emnet i et halvt år, tvivler DFeren dog på, om S-forslaget rent faktisk er lovligt.

»Vi har arbejdet med nogle lignende tanker, som er blevet afvist for at være i strid med enten grundloven eller internationale konventioner,« siger Alex Ahrendtsen.

Tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) har før afvist, at det vil kunne lade sig gøre inden for loven at skelne mellem forskellige typer friskoler, når der gives tilskud. Det skyldes til dels grundlovens ret til at oprette skoler, dels de internationale konventioner om ligebehandling.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), men undervisningsordfører Henrik Dahl (LA) forklarer, at regeringen hellere vil arbejde på at skærpe de sanktioner, man allerede har indført, frem for at indføre en model som Socialdemokratiets.

»Vi er enige om målet, men vi vil nødigt forbyde visse typer af friskoler,« siger han.

Hos Institut for Menneskerettigheder tror de heller ikke, at S-forslaget er lovligt.

»Umiddelbart er det min vurdering, at man ikke kan fratage skoler deres statsstøtte på den her måde. I Danmark har vi forbud mod at forskelsbehandle på grund af religion, race og etnicitet, og når man som her vil fratage støtte på grund af herkomst, så vil jeg mene, at der er tale om diskrimination på baggrund af etnicitet,« siger ligebehandlingschef Maria Ventegodt Liisberg, som dog anerkender, at »det kan være problematisk med skoler, der er med til at skabe parallelsamfund i Danmark«.

Direkte adspurgt, om ikke S lægger op til ulovlig forskelsbehandling, henviser Dan Jørgensen til Sverige, hvor Socialdemokraterna sammen med flere andre partier har sat gang i en udredning, der har til formål at forbyde muslimske friskoler.

I Norge har myndighederne flere gange afvist at godkende etableringen af muslimske friskoler. Og herhjemme arbejder flere kommuner allerede nu med at fordele eleverne efter herkomst på de danske folkeskoler - derfor mener S også, at deres forslag vil være lovligt.

DF klar med alternativt forslag

Hvis det viser sig at være ulovligt, vil DF stille et forslag om at forbyde andre sprog end de europæiske eller engelsk, tysk og fransk på friskolerne.

»Kan Socialdemokratiets forslag lade sig gøre, er vi med. Hvis det ikke kan, må vi finde en anden måde at begrænse de muslimske friskoler,« siger Alex Ahrendtsen.

Også udlændingeordfører Naser Khader (K) melder sig klar til at undersøge ordninger, der kan få lukket de muslimske friskoler.

I Dansk Friskoleforening er formand Peter Bendix Pedersen meget kritisk over for, at politikerne vil blande sig i, hvordan friskolernes elevsammensætning skal være skal indrettes for at få støtte. Ikke alene tvivler han på, at det er lovligt - men han mener også, det er en farlig vej at gå ned ad politisk.

»Hvad bliver så det næste, man vil forsøge at forbyde på friskolerne? Vil man lukke skoler, hvor der går for mange kristne, for mange kapitalister eller for mange socialister? Jeg synes, det er meget betænkeligt, at politikerne nu tager skridt i den her retning, for det fratager forældrene ansvaret for deres børns undervisning, at de ikke kan vælge den skole, de finder bedst,« siger formanden og understreger, at den nuværende friskolelov allerede indeholder strikse krav til skolerne.