Socialdemokratiet vil sende spontane asylansøgere ud med fly

Både S, SF og R mener, at asylsager skal behandles i nærområder. Men retten til spontan asyl deler partierne.

Både S, SF og R mener, at asylsager skal behandles i nærområder. Men retten til spontan asyl deler partierne. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Realismen breder sig i rød blok.

Sådan lyder vurderingen fra Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, efter at både SF og De Radikale med få dages mellemrum har præsenteret deres vision for fremtidens asylpolitik.

Fremover skal man kunne søge asyl i lejre i flygtningenes nærområder, mener de to partier. Dermed vil færre sætte deres liv på spil for at kæmpe sig til Europa og søge asyl, lyder det.

Og det er tanker, som Socialdemokratiet overordnet set deler, understreger Tesfaye:

»Vi er nødt til at indrette et system, hvor man får beskyttelse i nærområderne. Og dem, der så kommer til Europa, kommer gennem FN's kvoteprogrammer og bliver udvalgt efter nogle kriterier, vi har besluttet.«

Men for Socialdemokratiet at se forudsætter det, at man ikke længere kan søge asyl i Europa - altså for eksempel ved den danske grænse eller på en politistation. Det er det, der kaldes at søge spontan asyl.

Gør man det, skal man sættes på et fly og sendes til en af de lejre, som Danmark, eventuelt i fællesskab med andre europæiske lande, har betalt et land uden for Europa for at lægge jord til, lyder visionen fra S.

Det vil godt kunne rummes inden for de nuværende konventioner, mener partiet.

»Når folk søger asyl i Danmark, kan vi godt sende dem til et andet land og sige, at asylsagsbehandlingen foregår her. Simpelthen for at slå drømmen om Europa i stykker,« siger Tesfaye.

Socialdemokratiet har brugt lang tid på at udvikle sin vision for fremtidens asylsystem, forklarer Tesfaye, og understreger, at der netop er tale om en vision og ikke noget, der vil kunne vedtages i Folketinget i morgen.

Hverken SF eller De Radikale ønsker at fjerne muligheden for at søge asyl på europæisk jord.