Socialdemokratiet: Vi skulle have skrottet EFI, da vi sad i regering

Skatteministre gennem flere regeringer har skullet stå på mål for den stormombruste omlægning af Skat. Nu erkender Socialdemokratiet, at det skulle have handlet før.

Finanskrisen har været en af de tilbagevendende undskyldninger, når landets skiftende skatteministre fra Venstre, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har skullet forklare problemerne med Skats omdiskuterede inddrivelsessystem EFI.

Det blev påbegyndt under Kristian Jensen i 2005. Målet var at effektivisere Skat. Resultatet blev rekordstor uinddrevet gæld til det offentlige.

Hos Socialdemokratiet erkender man nu, at man burde være skredet ind under partiets tid i regering.

»Det kræver et vist politisk mod og en sikkerhed for, at systemet ikke kommer til at fungere, før man trækker stikket på det. Det var den situation, som vore ministre stod i. Der har været embedsfolk, som sagde, at det ville fungere. Derudover skulle man kunne forsvare politisk, at der var brugt en masse penge på et betalingssystem, der så eventuelt ville være spildt,« siger skatteordfører Jesper Petersen (S) og konstaterer:

»Ikke desto mindre skulle vi tidligere være kommet til den konklusion, at det (EFI, red.) burde skrottes.«

JØRGEN GRØNNEGÅRD CHRISTENSEN, PROFESSOR EMERITUS I OFFENTLIG FORVALTNING

»Gælden til det offentlige stiger allerede fra 2006, og på det tidspunkt var der ingen krisetegn i et internationalt perspektiv.«


Allerede før krisen

Vekslende skatteministre har siden den første Fogh-regering i de tidlige 00er skullet stå på mål for den omfattende omstrukturering i Skat og ikke mindst udviklingen af det stormombruste inddrivelsessystem EFI.

Samtidig har ministrenes tilbagevendende forklaringer handlet om international økonomisk omskiftelighed og finanskrisen, der slog rod, efter at markedet for amerikanske lån kollapsede i 2007.

Problemerne med gælden til det offentlige var dog allerede på vej i den gale retning, før den amerikanske økonomi kom ud i et stormvejr.

»Gælden til det offentlige stiger allerede fra 2006, og på det tidspunkt var der ingen krisetegn i et internationalt perspektiv,« sagde professor i forvaltningsret Jørgen Grønnegård Christensen tidligere til Berlingske og pointerede:

»Fra 2008 og fremad siger man fortsat, at det er den internationale krise, der gør, at vi har problemer. Det er oplagt, at den har gjort det sværere i alle lande at inddrive gæld, men, for søren, det var ikke grunden til, at gælden i den grad eksploderede i Danmark.«

Undskyldningerne er da heller ikke gået upåagtet hen på Christiansborg.

»Folketinget er i årevis blevet misinformeret«

Spørger man skatteordfører hos Enhedslisten Rune Lund er der ingen tvivl om, hvad de seneste otte års skatteministre har budt på.

»Det fremstår som udenomssnak og en camouflering af, at man sparede Skat i stykker og har holdt konsekvenserne skjult for Folketinget. Folketinget er i årevis blevet misinformeret om de katastrofale konsekvenser af besparelserne og de evindelige omstruktureringer i skattevæsenet,« siger han.

Tænker du konkret, at det er det, som er sket her?

»Det er det jo. Så sent som under Thorning fortsatte SRSF-regeringen med at bilde Folketinget ind, at man kunne nedlægge massevis af stillinger i Skat, uden at det ville have nogen som helst effekt på, hvordan vores skattevæsen fungerede. Den måde at informere på fortsatte helt frem til 2015, hvor problemerne var blevet så gigantiske og grotesk store, at ingen kunne ignorere dem,« siger Rune Lund.

Skrotningsvanskeligheder

Både skatteordfører Joachim B. Olsen (LA) og Louise Schack Elholm (V) anerkender, at der er en berettiget kritik af det omdiskuterede inddrivelsessystem.

»At henvise til finanskrisen er en troværdig forklaring et stykke af vejen, men når man først kommer ud over, at det er otte år, det sker, så holder det ligesom op,« siger Louise Schack Elholm, men påpeger:

»Vi (Venstre, red.) stoppede EFI, så snart vi fik regeringsmagten.«

Jesper Petersen (S) lægger vægt på, at rapporten, som ifølge skatteordføreren lå til grund for Lauritzens livtag med EFI, blev bestilt under Thorning-regeringen.

Skatteordfører Jesper Petersen, Socialdemokratiet

»Vi skulle da også have ændret den kurs, da vi var i regering.«


Samtidig anerkender han de udfordringer, som medførte, at opgøret med omstruktureringen har været så omfattende.

»Det er åbenlyst, at man slet ikke kan sige, at det alene handlede om finanskrisen,« siger skatteordfører Jesper Petersen (S), der konstaterer:

»Kristian Jensen sætter projektet i søen og beslutter at centralisere skattevæsenet, iværksætte EFI og afskedige en masse medarbejdere, inden der overhovedet var et nyt inddrivelsessystem klar. Vi skulle da også have ændret den kurs, da vi var i regering.«