Socialdemokratiet spolerer fremgang i rød blok

Mens størstedelen af partierne i rød blok går frem, går Folketingets største parti tilbage. Det viser det seneste vægtede gennemsnit i Berlingske Barometer.

Foto: Henning Bagger. Socialdemokraterne og formand Mette Frederiksen kan næppe være tilfredse med tilbagegangen i meningsmålingerne, mens resten af rød blok står til fremgang
Læs mere
Fold sammen

Det har været erkendelsernes uge for Socialdemokratiet, da Mette Frederiksen proklamerede, at man burde have lyttet mere til de københavnske vestegnskommuners opråb om faren ved en stor indvandring i firserne og halvfemserne.

Nu må partiet også erkende, at man foreløbigt står til en signifikant lavere stemmeprocent end valgresultatet. Det viser det seneste vægtede gennemsnit i Berlingske Barometer.

Læs mere: Mette F. gør op med fejslagen integrationsindsats

Folketingets største parti står i dag til 24,7 procent af stemmerne, hvor de ved valget fik 26,3 procent. Med en statistisk usikkerhed på 1,1 procent er nedgangen dermed signifikant.

Mens Socialdemokratiet kan spore en kedelig tendens, er der grund til optimisme i den resterende del af rød blok. Alternativet, Enhedslisten og Det Radikale Venstre kan alle mønstre en signifikant fremgang, mens SF befinder sig omkring partiets valgresultat.

Læs mere: Fare for fatal fejl for Frederiksen selv

Trods Socialdemokratiets nedgang er der dog ingen grund til at male fanden på væggen ifølge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen. Thorning og Corydons afsked med partiet, har nemlig givet Mette Frederiksen arbejdsro til at forbedre den foreløbige tilbagegang: »Med Thorning og Corydons afsked er der med andre ord lagt et rent snit, og Mette Frederiksen kan for alvor fortsætte sit arbejde, som set med socialdemokratiske øjne gerne skulle føre til en generobring af Statsministeriet ved næste valg,« skriver Thomas Larsen den 14. januar.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.