Socialdemokratiet holder den europæiske skanse – står til at blive størst ved EP-valget

I en tid, hvor Socialdemokratiet er presset i mange lande, oplever partiet i Danmark opbakning fra omkring hver femte vælger ved søndagens valg til Europa-Parlamentet ifølge exitpoll. Meget tyder på, at Socialdemokratiet bliver et af valgets vindere – måske endda størst ved dagens valg.

S-formand Mette Frederiksen og partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget, Jeppe Kofod, har ved flere lejligheder ført valgkamp sammen. Her ses de til Folkets Klimamarch i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Artiklen er skrevet på baggrund af exitpoll fra DR kl. 20.00.

Socialdemokratiet kan meget vel være ved at genindtage positionen som det største parti ved søndagens valg til Europa-Parlamentet.

Går man ud fra aftenens første exitpoll fra DR, står partiet til at få 23,6 procent af stemmerne, hvilket vil være en fremgang på 4,5 procentpoint.

I så fald kan socialdemokraterne se frem til at få fire kandidater stemt ind i Europa-Parlamentet. Står den tidlige DR-prognose til troende, vil Socialdemokratiet være det eneste parti med fire mandater i Europa-Parlamentet.

Det skal understreges, at de foreløbige resultater er forbundet med stor usikkerhed. 2.345 har i afgivet svar om et partivalg i exitpollen, oplyser DR.

Det er endnu uvist, hvilke kandidater der vælges til at sidde i Europa-Parlamentet for de enkelte partier og dermd også for Socialdemokratiet.

Men meget tyder ifølge den første exitpoll på, at spidskandidat Jeppe Kofod og Christel Schaldemose står til fire nye år i parlamentet.

De næste på Socialdemokratiets opstillingsliste er Niels Fuglsang og Marianne Vind, men det er altså endnu uvist, hvem der ender med de socialdemokratiske mandater.

Ender prognoserne i nærheden af det endelige resultat må søndagens valg forventes at blive modtaget positivt i S-toppen på Christiansborg. Dels kommer man mere end helskindet igennem det europæiske valg blot halvanden uge, før danskerne skal stemme til folketingsvalget.

Dels kan Socialdemokratiet ifølge prognoserne fra DR have udsigt til at indtage pladsen som største parti efter valget i 2014, da partiet måtte se sig klart overgået af Dansk Folekparti og i særdeleshed stemmeslugeren Morten Messerschmidt.

Til det sidste har det været et spørgsmål, om Socialdemokratiet ville løbe med tre mandater i parlamentet eller ligefrem snuppe et fjerde i forhold til valget for fem år siden. Dengang fik partiet opbakning fra 19,2 procent af vælgerne i Danmark.

I dag indtages de tre pladser af spidskandidat Jeppe Kofod, Christel Schaldemose og Ole Christensen. Ole Christensen genopstiller ikke.

Europæiske problemer

Dermed ser Socialdemokratiet samtidig ud til at holde den europæiske skanse i en tid, hvor socialdemokraterne ellers har store udfordringer rundt om i Europa. I flere lande står de europæiske socialdemokrater afpillede tilbage, og i blandt andet Frankrig og Grækenland er socialistpartierne nærmest politisk kollapset.

S-formand Mette Frederiksen har tidligere betegnet det som »en katastrofe«, at de europæiske socialdemokrater for sent har formået at være toneangivende i tiden, efter at der gik hul på Europa i 2015, da millioner af flygtninge og migranter ankom til Europa, hvoraf nogle endte med at vandre op langs de danske motorveje.

Socialdemokratiets spidskandidat, Jeppe Kofod, har i et interview med Berlingske op til søndagens valg til Europa-Parlamentet da også erkendt, at det gennem nogle år kan have været svært for vælgerne at se et visionært socialdemokratisk projekt i Europa.

»Der er, som jeg ser det, et meget stærkt socialdemokratisk projekt, men det er rigtigt, at de socialdemokratiske partier ikke længere står så stærkt i lande som Tyskland, Frankrig og Italien. Men der er også undtagelser. Jeg tror, at mange socialdemokratiske partier blev straffet i kølvandet på finanskrisen, fordi de lå for tæt på den borgerlige løsning på krisen og mange steder har måttet acceptere en hård borgerlig nedskæringspolitik. Vi har været for usynlige i forhold til at være borgernes tillidsmand,« sagde Jeppe Kofod til Berlingske.

Netop bestræbelserne på at være borgernes tillidsmand i forhold til det europæiske samarbejde bør være et afgørende politisk parameter for Socialdemokratiet, mener Jeppe Kofod, hvis mærkesager er kampen mod grådighed og skattely, klimakampen samt at få styr på flygtninge- og migrationssituationen.

Samtidig kan man i S-toppen hæfte sig ved, at det ser ud til at lykkes for Socialdemokratiet at stabilisere tilslutningen for tredje valg til Europa-Parlamentet i træk henover en årrække, hvor mange store, traditionelle partier har oplevet problemer ved europæiske valg.

Tilbage ved valget i 2009 oplevede partiet en voldsom tilbagegang på over ti procentpoint i forhold til valget i 2004.

Dengang var tilbagegangen dog til dels forventet, da Socialdemokratiet for 15 år siden oplevede et historisk godt valg først og fremmest trukket af forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), som alene fik flere end 400.000 personlige stemmer – flere stemmer end Venstre fik tilsammen ved det valg.