Socialdemokratiet gengælder kold skulder til Radikale

Ifølge S-bagland er den mest oplagte samarbejdspartner ikke Radikale, som kræver udlændingeindrømmelser.

Socialdemokratiets kongres i Aalborg. LO formand Lizette Risgaard talte lørdag formiddag til kongressen. Her ses hun med Mette Frederiksen efter talen. Scanpix/Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Aalborg. For halvandet år siden sad Socialdemokratiet og De Radikale i regering sammen.

Alligevel ser størstedelen af græsrødderne i Folketingets største parti ikke den gamle regeringspartner som den mest oplagte samarbejdspartner på Christiansborg.

Splittelsen i Socialdemokratiet fremgår af en rundspørge, som Ritzau har foretaget blandt partiets byråds- og regionsrådsmedlemmer forud for partiets årlige kongres, der blev indledt fredag i Aalborg.

827 er inviteret til at deltage i rundspørgen, og 179 personer har svaret. Det svarer til knap 22 procent af de adspurgte. Dermed er rundspørgen ikke repræsentativ, men den giver et indtryk af stemningen i baglandet.

Af de 179 svarer 84, at De Radikale ikke er den mest oplagte samarbejdspartner på Christiansborg, og 54 lokalpolitikere svarer, at det er. Det er en fordeling på 47 procent mod 30. 41 lokalpolitikere svarer "ved ikke".

På kongressen i Aalborg, der strækker sig over weekenden, er de delegerede også splittede i spørgsmålet om, hvor man skal finde afgørende mandater i det fremtidige samarbejde.

Per Mortensen, der sidder i byrådet i Ballerup, er et af de medlemmer, der helst ser et helt rødt samarbejde og foretrækker en regering med SF og Enhedslisten. Han synes ikke, at det fungerede sidste gang, Socialdemokratiet var i regering med de Radikale.

- De tog hele magten, og de ødelagde SF. Havde det ikke været for de Radikale, så tror jeg, at Helle Thorning stadig havde været statsminister i dag, siger han.

Herdis Brix fra Vesthimmerlands Kommune tøver lidt med at svare, men når frem til, at De Radikale er langt mere oplagte end Dansk Folkeparti.

- Det kommer an på, hvor meget man er parat til at file på tingene for at nærme sig hinanden. Flygtningeområdet er et af de steder, hvor jeg er mindst bekymret for et samarbejde, da jeg synes, vi har bevæget os for langt til højre, siger hun.

I lørdagens udgave af Jyllands-Posten krævede Radikales leder Morten Østergaard, at Socialdemokratiet skulle give "mærkbare indrømmelser" på udlændingepolitikken, hvis partiet ønsker radikale mandater som parlamentarisk grundlag efter næste valg.

/ritzau/