Socialdemokratiet går svære regeringsforhandlinger i møde

Det er svært at se kompromis mellem De Radikale og S efter rød sejr ved valget, vurderer kommentator.

København. Stemmerne efter et dramatisk folketingsvalg er sent onsdag aften talt op, men forude venter forhandlinger om en ny regering.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har erkendt sit nederlag i valget, hvor rød blok får 91 mandater, mens blå blok kun får 79 mandater, hvis Nye Borgerliges 4 mandater tæller med.

Det bliver en vanskelig opgave for Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, at skulle forhandle om en ny regering.

Det vurderer Erik Holstein, kommentator på Altinget.

- Det bliver usædvanligt svært, og det kan blive usædvanligt langvarigt. Socialdemokraterne fik ikke det boost med ind i forhandlingerne, som de havde håbet på. De fik et resultat en anelse under sidste valg.

- Omvendt fik De Radikale et supergodt valg. Det vil stærke den radikale selvfølelse og få dem til at stå endnu mere fast i forhandlingerne, siger han.

Mette Frederiksen erkender da også natten til torsdag, at det bliver svært.

Desuden gentager hun, at hun vil gå efter en ren socialdemokratisk étpartiregering. Dermed ønsker hun altså hverken at invitere De Radikale ind i regeringen, selv om partierne har siddet i regering sammen før.

Ligeledes afviser hun Løkkes ønske om at danne en SV-regering over midten.

Erik Holstein forklarer, at det er De Radikale, som er Socialdemokratiets største udfordring i forhandlingerne.

- I forhold til SF og Enhedslisten skal man nok få forhandlet sig til rette.

- Men når det gælder De Radikale er der nogle helt afgørende uenigheder - både i forhold til udlændingepolitikken og den økonomiske politik. Det er meget svært at se et kompromis, siger Erik Holstein.

/ritzau/