Socialdemokratiet forfremmer finansordfører til politisk ordfører

Christian Rabjerg Madsen kan kalde sig politisk ordfører for regeringspartiet, der har lavet ministerrokader.

Arkivfoto: Socialdemokratiet udskifter den politiske ordfører, Jeppe Bruus med Christian Rabjerg Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hidtidige finansordfører Christian Rabjerg Madsen kan nu kalde sig politisk ordfører for Socialdemokratiet.

Han afløser dermed Jeppe Bruus (S), som er blevet skatteminister i sidste uge. Det oplyser partiet i forbindelse med et gruppemøde tirsdag.

»Jeg er meget glad for gruppens opbakning, og jeg glæder mig til at diskutere politik med mange af jer og de politiske modstandere,« siger Christian Rabjerg Madsen.

»Der var én kandidat, og det var mig. Og det var dejligt, at gruppen havde tillid til den beslutning,« fortæller han.

Benny Engelbrecht (S), der gik af som transportminister i sidste uge og dermed satte gang i en ministerrokade, afløser Rabjerg Madsen som finansordfører. Dermed bliver Engelbrecht også en del af folketingsgruppens ledelse.

»Jeg glæder mig til mine nye opgaver, skriver Engelbrecht, der tidligere også har været skatteminister,« på Twitter.

I ledelsen sidder Engelbrecht side om side med S-formand og statsminister Mette Frederiksen.

Gruppeformand Leif Lahn Jensen, Rabjerg Madsen, gruppesekretær Annette Lind, gruppenæstformand Lennart Damsbo-Andersen og Jens Joel udgør resten af ledelsen.

35-årige Christian Rabjerg Madsen har været folketingsmedlem siden 2015. Nu får han en vigtig post i Socialdemokratiet. Her handler det ofte om at forsvare regeringens politik og tage sig af møgsager i stedet for en given minister, som er kommet i problemer.

Engelbrecht gik af som transportminister torsdag i sidste uge. Det skete efter en sag om manglende beregninger for klimabelastningen bag en infrastrukturaftale sidste år.

Forløbet medførte, at regeringens støtteparti Enhedslisten mistede tilliden til Engelbrecht.

Det førte til ministerrokader i regeringen. Disse blev præsenteret fredag. Trine Bramsen blev transport- og ligestillingsminister, skatteminister Morten Bødskov (S) blev forsvarsminister, og den daværende politiske ordfører Jeppe Bruus (S) blev ny skatteminister i stedet for Bødskov.

Det betød, at Socialdemokratiet manglede en politisk ordfører. Netop den politiske ordfører står ofte i første række, når der skal findes en ny minister i en regering.

Foruden Bruus gjorde det sig eksempelvis også gældende for Jesper Petersen (S). Sidste år blev han forfremmet fra politisk ordfører til uddannelses- og forskningsminister.

/ritzau/