Socialdemokratiet foreslår at indefryse stigende grundskyld

S, DF og De Radikale vil lade boligejerne udsætte betaling af grundskylden, indtil boligen er solgt.

København. I stedet for at bremse grundskylden skal den indefryses. Det foreslår Socialdemokratiet i Jyllands-Posten lørdag.

Det var netop striden om den stigende grundskyld, der var årsag til, at regeringens udspil til en ny boligbeskatning måtte opgives.

- Der er en udfordring for mange boligejere, når det gælder den stigende grundskyld. Det er dybt alvorligt.

- Her mener vi, at en indefrysning vil kunne skabe tryghed for boligejerne. Derfor håber vi, at det kan indgå i en samlet aftale, når regeringen kommer tilbage efter påske, siger politisk ordfører Nikolaj Wammen (S) til avisen.

Grundskyld er den skat, som boligejere betaler af værdien af deres grunde. Helt konkret foreslår Socialdemokratiet, at den stigende grundskyld de næste tre år automatisk skal indefryses og først betales, når boligen sælges.

Det forslag får opbakning fra Dansk Folkeparti og De Radikale.

- Det er også helt almindelige boligejere som politimænd og sygeplejersker, der har udfordringer med stigninger i grundskylden.

- Det skal vi have håndteret. Vi er klar til en ordning med indefrysning, siger finansordfører René Christensen (DF) til Jyllands-Posten.

Socialdemokratiets forslag er angiveligt tænkt som et kompromis mellem de tre partier, som regeringen forhandler boligskat med, samt Venstre, Liberal Alliance og De Konservative.

- Der er ingen partier, der har et ønske om at jage boligejere på porten. En indefrysning af grundskyld skal sikre, at ingen skal gå fra hus og hjem.

- Men til gengæld skal vi heller ikke ud og finde mange milliarder, siger finansordfører Martin Lidegaard (R) til Jyllands-Posten.

Finansminister Kristian Jensen (V) trak sit forslag om boligbeskatning tilbage, da han ikke kunne få flertal for blandt andet at fastfryse grundskylden de næste tre år.

Ministeren har givet sig selv påsken over til at lave et nyt udspil.

Han siger til avisen, at han er glad for, at "Socialdemokratiet vil gøre noget for boligejerne" og ser forslaget som en bevægelse i retning mod regeringen.

- Men sagen er, at den model, de foreslår, ikke giver den samme lempelse til boligejerne, som den regeringen foreslår, siger ministeren til Jyllands-Posten.

/ritzau/