Socialdemokratiet: De værste hadprædikanter mangler på listen

Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemokratiet mener, at de værste hadprædikanter, der har været i Danmark, mangler på Udlændingestyrelsens sanktionsliste. Integrationsministeren vil ikke blande sig i, hvem der står og ikke står på listen.

Foto: Asger Ladefoged og Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Religiøse forkyndere fra lande som Saudi-Arabien, USA, Syrien og Canada er blevet nægtet adgang til Danmark.

Udlændingestyrelsen har tirsdag offentliggjort en national sanktionsliste med de første seks navngivne religiøse forkyndere fra udlandet, som er udelukket fra at indrejse i Danmark af hensyn til den offentlige orden.

Men folketingsmedlem for Socialdemokratiet Lars Aslan Rasmussen mener, at listen er ufuldstændig:

»Venstre er gået ret hårdt til Islamisk Trossamfund gennem årene og synes, at det kunne være fedt at sætte fokus på, at Terry Dale Jones, der afbrænder koraner, ikke må komme til Danmark, mens man gerne må komme, hvis man vil stene kvinder og homoseksuelle. De allerværste, der har besøgt København, og som Venstre i sin tid flejnede fuldstændigt ud over, skulle besøge København, er ikke med på listen. Drejer sig om: Haitham El Haddad, der har sagt, at kvinder må stenes, Khalid Yassin, han har sagt det samme som El Haddad, og så er der Abdur Green, der støtter islamisk terror og synes, at al-Qaeda er rigtigt fede,« siger han til Berlingske.

Kriterierne for, hvordan man kommer på listen, er fastsat af Udlændingestyrelsen, forklarer Integrationsminister Inger Støjberg (V):

»Dels skal vi have med nogle prædikanter at gøre, der har udtalt sig i en retning, så de kan opildne til terror, forfølgelse og vold mod for eksempel jøder og homoseksuelle. Dels skal det være prædikanter, som kunne formodes at ville indrejse til Danmark. Nogle af dem har allerede været her, andre har været i landene lige omkring os. Det er folk uden for EU, der ikke er omfattet af den frie bevægelighed, der er på listen,« siger minister til Berlingske og tilføjer:

»Det er ikke mig, der sætter navne på og tager navne af, men det er en dynamisk liste. Man har i øvrigt også muligheden for at klage, hvis man mener, at det er helt forkert, at man optræder på listen.«

Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Konservative indgik sidste år en aftale om initiativer rettet mod religiøse forkyndere. Men ifølge Lars Aslan Rasmussen mangler listen en del af de prædikanter, der var årsag til, at man aftalte at oprette den.

»Der er kun kun én af de prædikanter, der har gjort, at vi sammen med Venstre afbrød samarbejdet med Islamisk Trossamfund, der er med på listen, mens de tre andre ikke er. Det vil sige, at de værste, og dem, der har været kerne i problemet og baggrund for, at vi vil have den her liste, ikke er der.«

Endnu en liste

Integrationsministeren understreger, at det ikke er en politisk afgørelse, hvem der er på listen - det er udelukkende Udlændingestyrelsen, der bestemmer:

Mangler der i dine øjne ikke nogen på listen?

Igen vil jeg sige, at det ikke mig, der beslutter, hvem der er på listen. Det er Udlændingestyrelsen. Jeg mener, at det er helt afgørende, at det ikke er politikere, der sidder og sætter folk af og på listen. Men det er vigtigt at bemærke, at det kun er prædikanter uden for EU, der ikke er omfattet af den frie bevægelighed, der er på listen,« svarer ministeren.

Så hvis man prædiker had i Europa, er man velkommen?

»Der er jo fri bevægelighed i Europa, men det, jeg kan sige, er, at vi også har en liste over den type prædikanter, men den er ikke offentlig,« forsikrer ministeren.

Med sanktionslisten, som Udlændingestyrelsen offentliggjorde i dag, bliver Danmark det første land med en offentlig liste over personer med indrejseforbud, og det glæder integrationsministeren.

»Vi er det første land med en offentlig liste, så dér adskiller vi os. Jeg synes, at der er noget helt principielt i at være åben om, at der er mennesker, vi ikke stiller dansk jord til rådighed for. For mig er det her et tiltag, der sætter en grænse for, hvem vi vil lukke ind i vores land, når vi ved, at de kommer her for at prædike had og opildne til terror, forfølgelse og vold. Jeg synes, det er på sin plads, at man er åben, så vi er klare på, hvad vi vil finde os i, og hvad vi ikke vil finde os i,« siger hun.

Læs Berlingske portrætter om de seks hadprædikanter her.