Socialdemokraterne vil styrke dansk erhvervsliv: Her er partiets tre tiltag

På Socialdemokraternes sommergruppemøde fremlagde partiet tre tiltag, der skal skubbe gang i væksten. »Dansk økonomi er ikke stærk nok til at klare mosten de kommende år,« sagde Mette Frederiksen.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi hænger i slæbesporet. Virksomhedernes rammevilkår er under pres. Og produktiviteten er lav.

Sådan fremlagde Socialdemokraternes partiformand, Mette Frederiksen og partiets gruppeformand Henrik Saas Larsen (S) den økonomiske situation i Danmark på partiets sommergruppemøde i København, hvor de var flankeret af politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

Og partiets ledelse var klar i spyttet: Der er ikke det rigtige at give skattelettelser hverken i bunden eller i toppen. I stedet skal der, ifølge Henrik Saas Larsen, noget »grundigere og mere strukturelt til«, hvis der skal gang i væksten igen.

Socialdemokraterne ønsker konkret at forbedre rammevilkårene for små og mellemstore med tre tiltag:

Små og mellemstore virksomheder skal kunne afskrive bedre: Det skal være muligt at investere flere penge i IT og maskinelt.

For det andet tiltag ønsker Socialdemokraterne, at det skal være gratis at overdrage sin virksomhed til kapitalfonde.

For det tredje vil Socialdemokraterne styrke de små og mellemstore virksomheders kapitalgrundlag eksempelvis med bedre kreditvurderinger.

»Dansk økonomi ikke stærk nok til at klare mosten i de kommende år. Derfor bruger vi også vores sommergruppemøde i dag til at sætte fokus på de rammevilkår, der gælder for dansk erhvervsliv - ikke mindst for danske produktionsvirksomheder,« sagde Mette Frederiksen.

»Virksomhedernes rammevilkår er flere steder under pres. Der er stor forskel på, om man bor det ene eller det andet sted i forhold til, hvor meget af væksten man oplever. Det ville være forkert politisk, men også fagligt at reducere de udfordringer, vi står overfor, til alene at være et spørgsmål om topskattelettelser eller ej,« sagde hun

Samtidig ønsker Socialdemokraterne at få flere ledige i uddannelse med en reform af efteruddannelsesområdet, hvor ufaglærte ledige skal have mulighed for at få 110 procent af dagpengesatsen, hvis de starter på en uddannelse.

Mette Frederiksen: Ikke brug for et grundlæggende reformbehov

I et interview med Berlingske inden Socialdemokraternes sommergruppemøde gjorde Mette Frederiksen det ellers klart, at hun ikke mener, at der er et grundlæggende behov for at lave større politiske reformer, som der tidligere har været.

I stedet mener Mette Frederiksen, at man burde prioritere at udvide den kollektive velfærd og på at satse på øget uddannelse af den danske arbejdskraft som nøglen til ny vækst.

»Vi har et stærkt velfærdssamfund. Men det også et velfærdssamfund, der er udfordret. Noget hænger sammen med kvaliteten af daginstitutioner og skoler, noget handler om det mest basale, nemlig vores sundhedsvæsen og evne til at tage os af vores ældre. Lægger man det sammen, er der ikke er råd til skattelettelser. Det er en forkert medicin og vil trække Danmark i den forkerte retning,« sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

»Når vi har det privilegium at kigge ti år frem, så må det handle om at fremtidssikre vores velfærdssamfund i stedet for at begynde at afmontere det.«