Socialdemokraterne vil ikke spå om barselsbonus

Socialdemokraternes ligestillingsordfører støtter Vestagers udmeldingen om, at man endnu ikke kan vide, om regeringens barselsbonus vil virke. Han forventer dog, at ordningen bliver en succes.

Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S), vil ikke spå om udfaldet af regeringens forslag om at indføre en barselsbonus i stedet for den øremærkede barsel til fædre. Det siger ligestillingsordføreren efter, at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i lørdagens Berlingske har rejst usikkerhed ved, om barselsbonussen vil komme til at virke.

»Man kan aldrig nogensinde garantere noget i politik. Jeg kan ikke spå, så selvfølgelig kan jeg ikke garantere, at det kommer til at virke. Men man kan have en forventning om, at det kommer til at virke, og det har jeg,« siger Rasmus Horn Langhoff.

Regeringen valgte i sidste uge at droppe planen om øremærket barsel til mænd til fordel for en bonusordning, der økonomisk vil kompensere familier, hvor forældrene deler barslen mere ligeligt, med 3.000 skattefri kroner om måneden.

Men fredag udtrykte Margrethe Vestager bekymring for bonusordningens effekt over for Berlingske.

»Der er ingen sikkerhed for, at sådan noget bonusbarsel vil virke. Det er en lidt anden ordning end den svenske, så det her er ikke prøvet før, og vi kan ikke være sikre på, at det vil virke, og at det hele går, som det skal,« siger Vestager til Berlingske.

Rasmus Horn Langhoff mener, at ordningen på sigt kunne gøre op med de økonomiske kvaler, der holder fædrene på arbejdet og mødrene på barsel. Men han forventer også, at barselsbonussen vil kunne sætte skub i de kulturelle barriere, der gør, at mænd ikke tager barsel i samme omfang som kvinder.

»Der er flere barriere end bare den økonomiske, og der forventer jeg, at de her forslag med tiden også kan være med til at løse op for de kulturelle barriere. Ved at der er flere mænd, der begynder at holde orlov, kan det sætte gang i en dominoeffekt: Hvis der er et par mænd på en arbejdsplads, der holder barsel, og kollegaerne kan se, at de faktisk er glade for det, så kan det have en afsmittende effekt på andre kollegaer,« siger Rasmus Horn Langhoff.