Socialdemokraterne vil ændre lov om tvangsbehandling af demente

Det er på tide, at der bliver ændret i sundhedsloven, som i dag forhindrer læger og sundhedspersonale i at behandle udviklingshæmmede og stærkt demente patienter, mener Socialdemokraterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis en stærkt dement eller udviklingshæmmet ikke vil tage sin medicin, have taget blodprøve eller lagt urinvejskateter, kan læger og sundhedspersonale ifølge sundhedsloven intet stille op. Sundhedspersonalet må nemlig ikke behandle en person, hvis personen modsætter sig. Kun i de tilfælde, hvor en patient lider af en akut livstruende sygdom, må der bruges tvang.

Skiftende sundhedsministre har taget initiativ til at se på en lovændring, uden der endnu er sket noget. Men nu er det på tide, at der bliver rykket, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S).

»Det er snart på tide. Det bliver diskuteret, og det er også blevet diskuteret med den nye sundhedsminister. Der er ikke nogen, der trækker det her i langdrag fra politisk side, som jeg vurderer det. Det er et spørgsmål om, at arbejdet pågår, og at det skal være grundigt,« siger han.

Ifølge Politiken advarer læger, patientforeninger og handikaporganisationer om, at loven i dag hvert år koster liv og forværrer svage patienters sygdom. Derfor kender Alzheimerforeningen til adskillige tilfælde, hvor læger og sundhedspersonale af hensyn til patienten har valgt at behandle på trods af, at patienten har modsat sig, og lægen har derfor formelt overtrådt loven.

Flemming Møller Mortensen forstår godt lægernes dilemma:

»Sundhedspersonalet vil borgeren og patienten det bedste, og i dag er der en lovramme, der gør, at de ikke kan gøre det, der er nødvendigt,« siger han.

Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), mener, at det er nødvendigt med en ændring af loven, men frygter samtidig, at man risikerer at »åbne en port af tvang« i behandlingen af varigt inhabile patienter. Og netop for at undgå det er arbejdet med en eventuel ændring af loven langsommelig og grundigt, siger Flemming Møller Mortensen.

»Det er derfor, vi gør arbejdet ordentligt, så vi ikke risikerer, at vi krænker den enkeltes retstilling. Derfor skal vi være meget grundige i det her arbejde,« siger han.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) udtaler i et skriftligt svar til Politiken, at det er planen, at der skal fremsættes et lovforslag, der kan skabe klarhed over reglerne.