Socialdemokraterne vil ændre »fjollet« bus-lov

En fjerntursbus må ikke fylde bussen op med nye passagerer på kortere strækninger. Det vil Socialdemokraterne ændre.

ARKIVFOTO: Rød Billet og Herningbilen til København Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

»Det er simpelthen for fjollet.«

Sådan siger Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn (S), om den lov, der forbyder busselskabet Rød Billet at tage nye passagerer med fra Aarhus, når bussen kører passagerer mellem København og Aalborg.

Loven kræver nemlig, at et fjerntursbusselskab som Rød Billet skal køre gennem tre trafikselskabers distrikter for at have lov til at samle nye passagerer op. På strækningen mellem Aarhus og Aalborg kommer bussen kun igennem to distrikter, så derfor må den køre halvtom resten af turen til Aalborg.

et vil Socialdemokraterne lave om.

»Jeg synes, som Socialdemokraternes transportordfører, at vi skal kigge konstruktivt på det her. Jeg synes, det giver godt mening at udnytte de busser, der allerede kører mere og sikrer danskerne noget at vælge imellem. Jeg tror, det samlet vil betyde, at flere vil køre med kollektiv trafik,« siger Rasmus Prehn.

Turen mellem Aarhus og Aalborg er ikke et enkeltstående tilfælde. På grund af reglerne har det statsejede DSB ifølge Politiken således praktisk talt monopol på de fleste korte strækninger i Danmark.

Hos busselskabet Rød Billet mener man, at man vil kunne køre passagerer mellem Aarhus og Aalborg for 100 kroner - med DSB koster det 194 kroner uden pladsbillet for en voksen.

Det får Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V), til sige, at loven skal ændres, men Socialdemokraternes trafikordfører påpeger, at han allerede tog sagen op under valgkampen:

»Da sagde jeg, at vi gerne ville se på, om de her busser skal have lov til at samle passagerer op ved flere stationer. Det vil sådan set være med til at sikre et fornuftigt alternativ til bilisme, og også til tog, samtidig med at man så får udnyttet busserne,« siger Rasmus Prehn til Berlingske Nyhedsbureau.

Trafikstyrelsen er lige nu i gang med at undersøge mulighederne for at liberalisere reglerne for fjernbuskørsel.