Socialdemokraterne udelukker muslimsk oplægsholder

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne har med omgående virkning besluttet at fjerne en muslimsk kvinde som oplægsholder på en konference om ligestilling, der finder sted på lørdag i Socialdemokraternes gruppelokale på Christiansborg.

Der er tale om den muslimske debattør og rådgiver Safia Aoude, der – som den eneste kvinde med muslimsk baggrund på konferencen – skulle have holdt oplægget ”Minoritetsfeminismen … hvordan bakker vi den op?”.

Det skriver Radio 24Syv.

Oplægget skulle ifølge invitationen til konferencen have givet inspiration til nye politikformuleringer i Socialdemokraternes kommende nye principprogram.

Socialdemokraterne har besluttet af fjerne Safia Aoude fra programmet efter at Radio24syv tirsdag henvendte sig til partiet for at spørge ind til valget af Aoude som oplægsholder.

Forfatter og foredragsholder Safia Aoude har nemlig siden 2009 rådgivet muslimer og andre religiøst interesserede i forskellige muslimske spørgsmål på Kristeligt Dagblads internetside religion.dk. Her skriver hun blandt andet, at muslimske kvinder er urene, når de har menstruation – og derfor ikke må komme i moskéen.

Hun skriver også, at kvinder ikke må vise sig et offentligt sted uden badedragt, og hun konkluderer, at der ”fra ren islamisk side er fuld enighed om dette.” I 2013 spørger en anonym læser Safia Aoude, hvorfor det ikke er tilladt for muslimske kvinder at have kærester. I svaret til den anonyme skriver Safia Aoude blandt andet:

”Islam tillader ikke 'kæresteri' mellem ugifte, heller ikke, hvis 'kæresteriet' ikke ligefrem involverer seksuel kontakt. Det er derimod tilladt at være forelsket, for dette er en følelse, som alle får, men det er ikke tilladt for ugifte at være sammen i kæresteøjemed. Det er tilladt for to mennesker, dersom deres hensigt er at drøfte ægteskab, at mødes og tale om disse ting, men det er ikke tilladt for dem at være alene sammen eller 'gå ud sammen' eller hygge sig på en café eller lignende, uden at der er en tredje part tilstede, og Gud ved bedst.”

I DR2-programmet ”De 3 bud” fra 2011, hvor hun var en af tre paneldeltagere, har hun sagt, at hun ikke mener, at homoseksualitet er medfødt, og at det kan kureres. Hun beskriver homoseksuelle følelser som en prøvelse fra Allah, ligesom hun vurderer, at homoseksualitet er en synd.

Det viser en gennemgang af hendes udtalelser, som Radio24syv har foretaget.

Og de holdninger er ikke forenelige med at holde oplæg på Socialdemokraternes ligestillingskonference:

”Vi har taget Safia Aoude af programmet af de selv samme årsager, som du anfører i din mail,” skriver Margot Torp, formand for Socialdemokraternes Udvalg for Køn & Ligestilling, til Radio24syv.

Margot Torp ønsker ikke at uddybe overfor Radio24syv, hvorfor man havde valgt at invitere Safia Aoude i første omgang. Hun vil heller ikke svare på, hvorfor der ikke er plads til Safia Aoudes holdninger på Socialdemokraternes ligestillingskonference.

Debattør og blogger Geeti Amiri undrer sig over, at Socialdemokraterne overhovedet inviterede Safia Aoude i første omgang:

”Socialdemokraterne må i princippet invitere, hvem de vil. Men det er da pudsigt, at netop Safia Aoude inviteres, når nu der er så mange progressive stemmer i den nydanske ligestillingsdebat, som ikke lægger fingrene imellem i deres kritik af dogmatiske fortolkninger af Islam, hvor kvinder forskelsbehandles,” siger hun til Radio24syv.

”Der strejfer Aoude mig ikke som en foregangskvinde, der slår et slag for ligestilling, men tværtimod som en kvinde, der finder det som noget af det mest naturlige, at kvinder og mænd ikke kan ligestilles,” tilføjer Geeti Amiri.

Med aflysningen af Safia Aoude er der kun etnisk danske deltagere tilbage som oplægsholdere ved konferencen.

”Det vidner om, at den danske ligestillingsdebat stadigvæk befinder sig i en osteklokke. Den nydanske kvindekamp er som aldrig før aktuel at forholde sig til som politisk parti, særligt på venstrefløjen,” siger Geeti Amiri til Radio24syv.

Blandt de tilbageværende oplægsholdere ved konferencen er andre kvinderettighedsdebattører som for eksempel Emma Holten, Mette Viktoria Pabst og Henrik Marstal.