Socialdemokraterne skyder eget a-kasseforslag ned

Opdateret 12.25: Socialdemokraterne afviser et forslag fra partiets egen arbejdsmarkedsordfører om at give "amnesti" og bane hurtig vej til medlemskab af en a-kasse.

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Giv amnesti, så dem der ikke er med i en a-kasse får en måned til at melde sig ind. Derefter kan de ved arbejdsløshed få dagpenge efter udgangen af næste kvartal. Sådan lyder et forslag fra Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov. Men det forslag bliver ikke en del af den socialdemokratiske politik.

- Forslaget er jeg ikke personligt helt enig i. Det bliver ikke en del af konklusionen i forhold til den beskæftigelsespakke, som vi er på vej med, siger Carsten Hansen, gruppeformand for Socialdemokraterne.

I stedet siger han, at folk må drage konsekvensen og gå "den lange vej" og melde sig ind i en fagforeningen og en a-kasse på lige fod med andre, der blandt andet har været med til at betale til overenskomster og tilhørende strejker i foråret.

Thomas Adelskovs forslag skulle afhjælpe, at næsten hver tredje lønmodtager står uden for en a-kasse og dermed risikerer at stå uden indtægt, hvis de bliver ramt af arbejdsløshed.

Livlig debat
I Berlingske Tidende søndag forklarer Thomas Adelskov, at man bør gøre noget for de lønmodtagere, der nu er blevet overrasket af den økonomiske krise. Han finder situationen stærkt bekymrende, fordi mange af lønmodtagerne uden for a-kasserne fejlagtigt tror, at de kan få dagpenge.

- Men det kan de ikke, for de har både bil og hus, som de må hjem og sælge først. Selv hvis de solgte alt, var der ingen hjælp at hente for dem, der har en ægtefælle i arbejde, siger Thomas Adelskov til avisen.

Carsten Hansen konstaterer, at der hos Socialdemokraterne er en livlig og åben debat blandt andet i forbindelse med de kommende forslag på vækst- og beskæftigelsesområdet. Men vejen til at komme ind i en a-kasse er de regler, der gælder i dag.

- Mange har lukreret på, at der har været en høj beskæftigelse og har ikke villet tage del i det faglige fællesskab. Nu må man sørge for at få sig meldt ind og så tage de knap to tusind timers arbejde, før man er klar til at få understøttelse, siger Carsten Hansen til Ritzau.

Han minder om, at der er tale om en forsikringsordning på arbejdsmarkedet og en dyr en af slagsen, som medlemmerne hidtil har været med til at betale.

- Den vej kommer andre på arbejdsmarkedet også til at gå, siger Carsten Hansen.

/ritzau/