Socialdemokraterne ser intet galt i flere på privathospital

Det er helt naturligt, at der bliver henvist flere patienter fra det offentlige til privathospitaler, mener Socialdemokraterne, som kalder det »sund fornuft«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er intet underligt i, at antallet af patienter på landets privathospitaler er steget med Socialdemokraterne ved magten.

Sådan lyder det fra partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), som peger på, at regionerne bruger hospitalerne, når de skal finde ledig kapacitet, hvilket sender patienter hurtigere i behandling.

»Vi har gennem de seneste fire år sagt til regionerne, at de skulle finde ledig kapacitet på andre sygehuse eller i det private sygehusregi. Det her er et spørgsmål om, at regionerne tager deres opgave alvorligt,« siger han.

Da SR-regeringen kom til magten i 2011 satte den en prop i tilstrømningen af offentligt betalte patienter på privathospitaler, så kun 29.786 i det første kvartal af 2012 blev henvist til et privat sundhedstilbud mod 42.488 i 2010. Men siden er tallet steget.

Tal fra Danske Regioner viser, at hele 40.249 patienter blev henvist i første kvartal af 2015, hvilket svarer til en stigning på 35 procent på tre år.

Men der er intet underligt i, at privathospitalerne bliver brugt, lyder det fra Flemming Møller Mortensen, der samtidig påpeger, at Socialdemokraternes brug af de private sundhedsudbydere adskiller sig markant fra Venstres.

»Der er ingen modsætninger i stigningen. Det er regionerne, der bestemmer hvilke patienter, der skal henvises. Før var det sådan, at patienter efter fire uger kunne gå til et privathospital. Det favoriserede privathospitalerne og var ikke til patienternes bedste,« siger han og fortsætter:

»Det er sund fornuft, at der bliver kigget efter at finde nogle private, der kan hjælpe på kapaciteten. Men det er jo ikke som under den borgerlige regering i 00erne, hvor priserne lå alt for højt.«

Flemming Møller Mortensen henviser desuden til, at det er regionerne selv, der forhandler aftaler med privathospitalerne, hvis de mangler kapacitet.

»Det sikrer en god udnyttelse af skattekronerne,« siger sundhedsordføreren.

Selv om antallet af patienter er steget de seneste år, blev der brugt færre penge på de private hospitaler i 2014 sammenlignet med 2010. Tallet er faldet fra 1,7 milliarder kroner til 1,2 milliarder kroner.