Socialdemokraterne: Sagsbehandlere ved bedst

Socialrådgiverne ved bedre end politikerne, hvornår forældre til problembørn skal rammes økonomisk. Men kommunerne skal blive bedre til at udnytte muligheden, mener S.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad fagfolk være fagfolk - politikerne skal blande sig uden om.

Sådan lyder det fra Socialdemokraterne, efter Venstre har bebudet en plan om at lave helt klare retningslinjer for, hvornår forældre til et problembarn skal trækkes i børnepenge, hvis de ikke gør nok for at ændre barnets adfærd.

I dag er det sagsbehandleren, der tager stilling til det såkaldte forældrepålæg fra sag til sag, og sådan skal det blive ved med at være, fastslår Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen (S).

»Forældrepålæg er et rigtig godt redskab til de familier, hvor det har en effekt, men jeg mener bestemt ikke, at vi på Christiansborg skal begynde at lave kriterier for, hvornår det har en effekt. Det er socialrådgiverne og kommunerne, der har bedst fat i, hvornår det kan have en effekt,« siger hun.

Ordføreren er dog enig med Venstre i, at forældrepålægget godt kunne tages mere i brug:

»I udgangspunktet er vi meget positive over for brugen af forældrepålæg, og vi ser sådan set gerne, at kommunerne blev bedre til at bruge det, fordi vi ved, det har en betydning. Det kan eksempelvis virke over for de forældre, der lader deres børn rende ude om natten og ikke sikrer, at de kommer op og går i skole,« siger Trine Bramsen.

»Det handler i høj grad om, at kommunerne er bevidste om, at brugen af forældrepålæg kan have en virkning i de tilfælde, hvor forældre i ren og skær dovenskab ikke sørger for at deres børn. Og der mener jeg godt, at der er kommuner, som kunne bruge forældrepålægget mere,« siger hun.

I Dansk Socialrådgiverforening stejler man over Venstres forslag og øget brug af økonomiske sanktioner mod forældre, da det ifølge foreningen kun virker i meget få tilfælde og ofte er til mere skade end gavn. Trine Bramsen understreger, at man også skal huske, at der er forskel på familier.

»Det er klart, at hvis der er tale om meget svage forældre, så nytter det ikke at ramme dem på pengepungen. Men vi bliver nødt til at erkende, at der også er forældre, der skal tage sig sammen,« siger den socialdemokratiske retsordfører.