Socialdemokraterne er dybt rystet over kup

Følg kommunalvalget 2013 i Svendborg Kommune minut-for-minut. Vi opdaterer løbende med seneste nyt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Onsdag d. 20. november 2013:

18:07: Socialdemokraterne er dybt rystet over kup: Det står nu klart, at Lars Erik Hornemann (V) bliver ny borgmester i Svendborg. Det sker på bekostning af Curt Sørensen (S), som føler at Venstre løber fra en klar aftale. - Venstre løber fra alt, hvad vi har talt om i denne valgkamp. Jeg er dybt rystet, siger Curt Sørensen til Fyns Stiftstidende.

17:52: Ny borgmester i Svendborg: Den tidligere borgmester Lars Erik Hornemann (V) tilbageerobrer borgmesterposten fra Socialdemokraternes Curt Sørensen, skriver Fyns Amts Avis.
Venstre har indgået en aftale med Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Det Radikale Venstre. Dermed holdes Socialdemokraterne ude af konstitueringensaftalen.

16:15: Omtælling udsætter gyser: Svendborgs Kommunaldirektør Erik Bendorff meddeler, ifølge Fyns Amts Avis, at Venstres stemmer skal tælles om igen pga. dødt løb mellem Niels Høite og  Søren Bøving Andersen. "Der er dødt løb mellem Niels Høite og Søren Bøving Andersen, og vi mener ikke, I kan være tjent med, at det bliver afgjort med en eller to stemmer, uden at vi har talt stemmerne op en gang til", udtalte kommunaldirektøren. De personlige stemmer vil afgøre hvem, der tager Venstres seks pladser i byrådet. Med en ny omtælling udsættes afgørelsen i Svendborg endnu engang.

13:36: Usædvanligt rødt flertal kan sikre Venstre borgmesterpost: Med en noget mærkværdig konstellation bestående af Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale, Liste T og SF ser det nu ud til, at Venstre kan sikre sig endnu en borgmesterpost. Fyns Amts Avis erfarer, at Curt Sørensen (S) afgiver borgmesterposten, men langt fra al indflydelse. Socialdemokraterne vil, som betaling for at give Lars Erik Horneman posten, kræve vigtige udvalgsposter. Både Venstre og Socialdemokraterne blev ellers straffet hårdt af vælgerne, men kan i samarbejde bibeholde magten, dermed står valgets store vindere DF og Enhedslisten, begge udenfor konstitueringen. Også Konservative, der ellers havde et glimrende valg med fremgang, står udenfor forhandlingerne.

11:00: Eneste fynske kommune uden borgmester: Svendborg er nu den eneste fynske kommune, hvor der ikke er afklaring om borgmesterposten. Forhandlingerne fortsætter ifølge TV2 Fyn her til formiddag.
 
08:00: Fortsat ingen borgmesterafklaring: Der er ifølge DR endnu ikke fundet en ny borgmester i Svendborg. Efter flere timers forhandlinger i går og i nat gik forhandlingsparterne hver til sit, men mødes igen her til morgen for at nå frem til en aftale. Ifølge Venstres spidskandidat, Lars Erik Hornemann, venter man nu et "temmelig udfordrende" konstitueringsforløb.
 
03:46: Ingen afklaring før senere på dagen: Efter flere timers forhandlinger har politikerne i Svendborg besluttet at gå hver til sit og sove på resultatet, meddeler TV2 Fyn. De store partier Venstre og Socialdemokraterne er gået tilbage, DF og Enhedslisten er gået frem. Og valgresultatet giver ikke rigtig noget klart flertal. Der forhandles videre onsdag, erfarer TV2 Fyn.

Tirsdag d. 19. november 2013:

23:13: SF og S er valgets store taber: Socialdemokratiet er gået tilbage med 12,3 pct. og ender derfor 18,1 pct., mens SF ender på 3,3 pct., hvilket er en tilbagegang på hele 11,6 pct. Enhedslisten har fået et flot valg og er gået frem med 10,1 pct., og ender på 13,4 pct. af stemmerne. Det største parti bliver Venstre, trods tilbagegang på 8,3 pct., med 20,8 pct af stemmerne. 

Yderligere er har Radikale fået 5,2 pct., Konservative 9,7 pct., Samarbejdslisten 2,5 pct., Liberal Alliance 4,7 pct., Svendborg lokalliste 2,8 pct., Dansk Folkeparti 15,4 pct. og endelig har Tværsocialistisk liste i Svendborg fået 3,5 pct. af stemmerne.  

18:07: Høj valgdeltagelse
fortsætter:
Efter at Egense Forsamlingshus kunne melde om kø inden åbningstid,
ser den generelle valgdeltagelse i Svendborg ud til at være en del højere end i
2009. Det beretter TV2 Fyn. Således var stemmeprocenten kl. 15, oppe på 35,65
%. Det tal lå samme tidspunkt i 2009 på 31,92 %.

9.55: Kø inden åbningstid: Der var ifølge Fyens Stiftstidende 30 borgere i kø fra morgenstunden, da valgstedet i Egense Forsamlingshus åbnede kl. 9. Og allerede efter et kvarter havde 45 sat kryds i forsamlingshuset. Egense og Rantzausmindes borgere er som oftest blandt Svendborgs flittigste vælgere når det gælder stemmeprocenten.
  
LØRDAG D. 16. NOVEMBER 2013
 
11:35 DF kommer Ø til undsætning: Efter Enhedslisten i Svendborg
sidste weekend fik smadret sine vinduer, beder de nu de andre partier om hjælp.
Der er nemlig ingen, der vil forsikre partikontorets udsatte vinduer, og da
valgkampen har tømt partikassen, må Enhedslisten sende en bøn til de andre
partier i Svendborg. Måske lidt overraskende er Dansk Folkeparti fra den
modsatte politiske fløj klar til at komme Enhedslisten til undsætning og donere
500 kroner til nye vinduer: "Det bør vi gøre, fordi vi ønsker at udtrykke,
at sådan noget ikke må ske - uanset partifarve," siger DF's lokalformand
Henning Stærmose til Fyns Amts Avis. Donationen skal dog lige godkendes af
bestyrelse og kandidatgruppe, før støttebeløbet kan overføres. 

FREDAG D. 15. NOVEMBER 2013:

08:49: Mobile valgsteder har været en dyr omgang: Kun 90 unge har stemt på de mobile valgsteder i Svendborg. De få stemmer betyder, at det har været en dyr indsats for kommunen, fortæller valgchef fra Svendborg Kommune Kim Christoffersen til DR Fyn. "Økonomisk set har det været en dårlig forretning. Det har været nogle dyre stemmer at få ind. Vi antager, at det har kostet os cirka 30.000 kroner," siger Kim Christoffersen. De mobile valgsteder har de seneste uger kørt rundt til kommunens uddannelsessteder, hvor eleverne har haft mulighed for at brevstemme før valgdagen på tirsdag.

TORSDAG D. 14. NOVEMBER 2013:

11:01: Erhverv frem for "Byhavn": Ved tirsdagens vælgermøde blandt Svendborg Kommunes spidskandidater til kommunalvalget blev havnens fremtid, ifølge DR, debatteret. Med henvisning til den såkaldte "Byhavn", som borgmester Curt Sørensen (S) har arbejdet for, udtrykte Dansk Folkepartis Jens Munk sin skepsis: "Jeg kunne forstå det, hvis vi manglede boliger. Men vi har Tankefuld med 100 hektarer". I stedet blev der argumenteret for, at Svendborg Havn kun skal være til erhverv.