Socialdemokrater vil forbyde købesex

Efter en længere debat vedtog Socialdemokraterne her til aften, at partiet fremover vil arbejde for at forbyde købesex. Der er dyb splittelse i partledelsen.

For Mette Frederiksen er et forbud mod købesex hjerteblod. »Jeg mener, at det er helt principielt, at vi som samfund grundlæggende skal sige, at mennesker ikke skal være til salg, sagde hun i går, hvor spørgsmålet blev debatteret under Socialdemokraternes kongres i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne vil fremover arbejde for at forbyde købesex. Efter et stort drama på S-kongressen i Aalborg tog partiets græsrødder stilling til det grundlæggende etiske spørgsmål, og et stort flertal stemte for et forbud.

Men forløbet op til afstemningen viste, at der langt ind i S-ledelsen er dyb splittelse om forslaget.

Partiformand Helle Thorning-Schmidt, Århus-borgmester Nicolai Wammen og ikke mindst næstformand i folketingsgruppen Mette Frederiksen er alle for et forbud, mens blandt andre politisk ordfører Henrik Sass Larsen og gruppeformand Carsten Hansen er skeptiske.

En af de klareste modstandere af et forbud er en anden af folketingsgruppens næstformænd, Morten Bødskov.

»Jeg er bekymret over konsekvenserne af forslaget. Erfaringerne fra Sverige er langtfra entydige. Det kan godt være, at man har fået de prostituerede væk fra gaderne, men man har også fået dem længere væk fra sociale medarbejdere og ind i et mere lukket og råt miljø, som er styret af hårdkogte kriminelle,« siger han.

Frederiksens hjerteblod
Mette Frederiksen har gennem de seneste seks år forsøgt at gøre et forbud mod købesex til socialdemokratisk politik. For hende er forbuddet hjerteblod.

»Jeg mener, at det er helt principielt, at vi som samfund grundlæggende skal sige, at mennesker ikke skal være til salg. Jeg siger det også, fordi jeg kan se, at der er ekstremt alvorlige følgevirkninger af et liv med prostitution, som giver psykiske og fysiske mén. Og jeg siger det også, fordi det er blevet et ekstremt lukrativt kriminelt marked, hvor handel med kvinder og mindreårige er taget til,« siger hun.

Gruppeformand Carsten Hansen siger om sin skepsis over for et forbud:

»Jeg skal indrømme, at jeg er meget i tvivl. Jeg tvivler på, om det forbedrer kvindernes situation, og jeg er personligt af den opfattelse, at vi skal have studeret, hvor vidtgående effekter det har, men der er ingen tvivl om, at det er et spørgsmål, som især optager kvinderne i partiet, og det synes jeg, vi skal tage alvorligt,« lyder det fra Carsten Hansen, som dog accepterer flertallets beslutning.

Retsordfører imod forbud
Det bliver formentlig partiets retsordfører, Karen Hækkerup, der offentligt skal debattere den nye linje på Christiansborg. Men selvom Karen Hækkerup vil følge den nye flertalsbeslutning, så er hun også imod forslaget:

»Først og fremmest er jeg meget bekymret for folk, som er i sexindustrien, for jeg tror ikke på, at prostitution forsvinder, fordi det bliver forbudt. Erfaringerne fra Sverige viser, at man kan gå ind på et pizzeria og bestille en pizza, som man får bragt hjem, og så er det altså blondiner fra de baltiske lande, som kommer med den,« siger hun.