Socialdemokrater nedtoner politisk tæskeholds hårdhed

Socialdemokraterne mener ikke, der er noget odiøst i at have et »tæskehold«, som skal finde fejl hos politiske modstandere. Kommentator giver dem ret, mens Venstre afviser at have et selv.

Socialdemokraternes Jens Joel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Et tæskehold som skal uddele verbale øretæver til Venstre. Ja, det har Socialdemokraterne. Det hedder Aktionsgruppen og består af syv medlemmer fra partiets folketingsgruppe og et tidligere medlem.

Det indrømmer et af medlemmerne Jens Joel (S), efter Berlingske har fået indsigt i politikerens mail, SMSer. Og de afslører ekstra hyppig kontakt med medlemmerne af Aktionsgruppen.

Socialdemokraternes politisk ordfører, Maja Panduro (S), begrunder gruppens eksistens med, at partiet er forpligtet til at råbe vagt i gevær blandt andet på de sociale medier, når Venstre viser svaghedstegn.

»Det er jo også sådan, at Lars Løkke Rasmussen ikke vil svare på spørgsmål om, hvor der skal skæres ned med nulvækst i hverken medier eller i Folketingssalen, derfor prøver vi så også at stille ham spørgsmål på Facebook, fordi vi mener danskerne har krav på et ærligt svar fra Løkke,« siger Maja Panduro.

Et af medlemmerne i Aktionsgruppen Rasmus Prehn (S) fortæller, at gruppen er opstået på initiativ fra menige medlemmer af folketingsgruppen og ikke på gruppeledelsens initiativ. Han mener ikke, at der er noget odiøst i at have sådan en gruppe.

»Vægten ligger på at fokusere på vores egen politik og vores egne styrker. Men hvis det skal mest effektivt ud over rampen, så er det en god idé at vise kant til de andre partier. Så i den forstand bruger vi også kræfter på at distancere os fra, hvad for eksempel Venstre eller Dansk Folkeparti står for,« siger Rasmus Prehn og fortsætter:

»Jeg tror, det er nødvendigt i politik, at folk kan kende forskel på, hvem der står for det ene, og hvem der står for det andet. Og der er det helt naturligt at have en arbejdsgruppe, som arbejder med det.«

Et andet af medlemmerne - erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) - kalder det »overgearet« at kalde Aktionsgruppen for et tæskehold og understreger, at gruppens otte medlemmer blot har sagt ja til at modtage presseklip, som de kan bruge i debatten mod politiske modstandere.

Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, mener heller ikke, at der er noget kontroversielt i at have et politisk tæskehold. Det ville nærmest være pligtforsømmelse, hvis ikke Socialdemokraterne satte sig for, hvordan de bedst kan få skovlen under Venstre og omvendt, mener han.

»Det at kæmpe indædt mod en politisk modstanders politik med alle midler til rådighed er nærmest en tjenestebeskrivelse for et folketingsmedlem,« siger Jesper Termansen.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen (V) afviser, at partiet har »en fast gruppe af politikere, hvis opgave det kun er at slå ned på andre«.

Også selv om Venstre er blevet beskyldt for i 1999-2001 at have et tæskehold, hvis opgave var at banke Poul Nyrups regering på plads.

»Men det bestod bare i, at vi bare var nogle stykker, som stillede spørgsmål nede i folketingssalen. Men det er jo sådan set det, man gør som opposition. Vi fik ikke på forhånd at vide, hvad vi skulle mene eller dele,« siger Kristian Jensen.