Socialdemokrater kræver rød pengeklub stoppet

Flere socialdemokrater kræver, at partitoppen stopper ny pengeklub, hvor erhvervsfolk kan komme til lukkede møder med S-ministre mod betaling af 15.000 kroner.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den socialdemokratiske ledelse bør lukke den nystiftede røde pengeklub, hvor erhvervsbosser kan betale 15.000 kroner til Socialdemokratiet mod at få adgang til lukkede møder med S-ministre.

Så kontant lyder beskeden fra flere socialdemokrater i baglandet.

Mads Reinholdt er formand for S på Frederiksberg og kalder det »tåbeligt« at lave en sådan erhvervsklub. Han mener, at den skal lukkes, før den når at åbne:

»Jeg mener ikke, at vi skal lave den her klub. Det er også i strid med alt, hvad vi tidligere har sagt. Det er ikke en farbar vej, at man laver klubber, hvor det er hemmeligt, hvem der er medlem, og hvem der betaler penge for at få lov til at møde med socialdemokratiske ministre. Det kan virke tillokkende, men jeg synes, det er en rigtig uheldig tendens, hvis vi får et samfund ligesom det amerikanske, hvor politikere hele tiden skal fundraise midler til deres valgkamp,« siger han.

Mads Reinholdt opfordrer i stedet partitoppen til at skabe langt mere gennemsigtighed om partistøtte-reglerne.

»Den lovgivning vi har i dag, hvor man kan betale op til 20.000 kroner uden at give sig til kende, er helt forældet. Derfor er det en kæmpe falliterklæring, at vi har haft regeringsmagten i tre år og ikke har reformeret partistøttelovgivningen,« siger han.

Dagen igennem er Socialdemokraternes øverste ledelse blevet kritiseret for hykleri og dobbeltmoral, fordi de tidligere har kritiseret Venstre og de Konservative for at etablere pengeklubber, men nu selv tyer til samme metoder kort før valget.

Greves viceborgmester, Niclas Bekker (S), melder sig også ind i kritiker-koret:

»Jeg synes, de er nogle klaphatte, når de ikke har tænkt over, at det her kunne give problemer,« lyder det resolut fra Niclas Bekker.

Han roser dog S-ledelsen for, at de forsikrer omverdenen om, at de overholder partistøtte-reglerne. Men det ændrer ikke på, at han opfordrer til, at pengeklubben bør lukkke.

»Jeg synes, partier skal holde sig fra at lave erhvervsklubber, som går ud på, at man kan købe sig tid hos ledende politikere. Det går imod enhver demokratisk tankegang. Jeg synes ikke, vores parti skal bruge ressourcer på det her,« siger han.

S-baglandets krav bliver dog mødt med en kold skulder fra partitoppen. Ifølge Socialdemokraternes partisekeretær, Lars Midtiby, er pengeklubben etableret, og den fortsætter:

Har I nogle intentioner om at lytte til kritikken og lukke erhvervsklubben?

»Nej, det har vi ikke. Der gælder den samme åbenhed fremover, hvis man betaler til denne erhvervsklub. Man skal huske, at der er partier, som kritiserer os, der ikke selv oplyser, hvem der giver over 20.000 kroner. Mig bekendt oplyser SF ikke donationer under 20.000 kroner. Man bør trække vejret dybt og lige set det i den rette sammenhæng,« siger han.